Πέτερ Αλτμάιερ: Βιβλίο με τίτλο «Ηταν αγάπη»

Πέτερ Αλτμάιερ: Βιβλίο με τίτλο «Ηταν αγάπη»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων εγκαινίασε τις εργασίες του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την πρόθεση της Γερμανίας να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, με στόχο την τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα.

Θύμισε ότι στην προηγούμενη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη είχαν μιλήσει αρχαία ελληνικά. Αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων, από τον 19ο αιώνα και τη δεκαετία του ’60 και την έλευση των Ελλήνων Γκασταρμπάιτερ μέχρι τις σημερινές γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας, προτείνοντας μάλιστα να υπάρξει μια σχετική έκδοση με τίτλο «Ηταν αγάπη».

Ανάκαμψη

Κατά την ομιλία του, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βιώνει ένα νέο κύκλο οικονομικής ανάκαμψης. «Ως χώρα επιθυμούμε να έχουμε ενεργό επενδυτικό ρόλο και το βασικότερο όλων είναι να συνεννοηθούμε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι γερμανικές επιχειρήσεις παραμένουν στην Ελλάδα από τους πιο σημαντικούς επενδυτές», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, για να προσθέσει ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε σε τρεις χώρες να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων στην Ελλάδα».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας, που υπέγραψαν στο πλαίσιο του Φόρουμ η ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα επιδιώξει να υπάρξουν ανάλογες επενδύσεις σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Κατά τον κ. Αλτμάιερ, δύο αγορές που θα μπορούσαν να συνεργαστούν επενδυτικά Ελλάδα και Γερμανία είναι η οινοπαραγωγή, αξιοποιώντας τις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, όπως και η ηλεκτροκίνηση. «Εως το 2030, ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα είναι ηλεκτρικά και θα θέλαμε οι μπαταρίες που θα χρειαστούν να παράγονται στην Ελλάδα, ώστε να μην παραδώσουμε ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας στην Ασία», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις σε τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, η διαστημική τεχνολογία όπου η χώρα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης, η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες τεχνολογίες, η διαχείριση απορριμμάτων, ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία».

Ο Ελληνας υπουργός ανέδειξε τη συμβολή του γερμανικού λαού, της γερμανικής κυβέρνησης και της γερμανικής Βουλής στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την κρίση και να παραμείνει στη Ζώνη του Ευρώ. «Την περίοδο εκείνη υπήρξαν και πολλές παρεξηγήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει στις δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ και, σήμερα, μεγάλες γερμανικές εταιρείες έχουν εμπιστευθεί την ελληνική οικονομία επενδύοντας σε αυτή, όπως η D.T. στον OTE, η Fraport σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και η KfW που χρηματοδότησε με 100 εκατ. ευρώ τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε.

Εδωσαν το «παρών»

Εκπρόσωποι πολλών από τους προαναφερθέντες γερμανικούς ομίλους συμμετείχαν στο χθεσινό Φόρουμ στο Βερολίνο, ανάμεσά τους ο CFO της Fraport, Ματίας Τσισάνγκ, ο CEO της RWE, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς, ο γενικός γραμματέας της KfW, Λουτς Κρίστιαν Φούνκε, ο αντιπρόεδρος Δημοσίων Υποθέσεων της Deutsche Telekom AG, Φριτς Ούβε Χόφμαν και ο επικεφαλής της Daimler Buses, Τιλ Εμπερβέρντερ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Κωνσταντίνος Μπίκας του ομίλου Μυτιληναίος, ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ρικάρντο Λαμπίρης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή