Σενάρια για έκτακτα μέτρα από Αλβανία στο προσφυγικό

Σενάρια για έκτακτα μέτρα από Αλβανία στο προσφυγικό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτακτα μέτρα για ενδεχόμενη φιλοξενία τουλάχιστον 30.000 μεταναστών – προσφύγων σχεδιάζει η κυβέρνηση του Eντι Ράμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των αλβανικών ΜΜΕ.

Τα δημοσιεύματα  υποστηρίζουν την ύπαρξη μυστικού σχεδίου των Aρχών που συμπεριλαμβάνει την κατασκευή κέντρων στέγασης –τουλάχιστον έξι τον αριθμό– κοντά στις περιοχές που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστρεπτικό σεισμό (Δυρράχιο, Τίρανα) και τα σύνορα με την Ελλάδα (Αργυρόκαστρο, Aγιοι Σαράντα, Κορυτσά).

Μολονότι η κυβέρνηση Ράμα τηρεί σιωπή επί του θέματος, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις σε αυτοδιοικητικους κύκλους της ελληνικής μειονότητας αλλά και σε δήμους της kεντρικής Αλβανίας όπως η Λέζα, που δήλωναν ότι δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε με τη σύλληψη τουλάχιστον πενήντα Αφγανών, Πακιστανών και Μαροκινών, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο ύψος της Κακαβιάς.

Η Αλβανία χρησιμοποιείται από τις ροές ως διάδρομος προς την Ευρώπη μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μετά το «φράξιμο» της διαδρομής διά της Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Ουγγαρίας. Η εφημερίδα Telegraf, επικαλούμενη τον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ανέφερε ότι το 2018 ο πρωθυπουργός Ράμα είχε συμφωνήσει με αξιωματούχους χωρών της Ε.Ε. ώστε η Αλβανία να στεγάσει χιλιάδες πρόσφυγες με αντάλλαγμα να πάρει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αιχμές περί απειλής δημογραφικής αλλοίωσης του ενεργού πληθυσμού της άφησε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλιρ Μέτα, «φωτογραφίζοντας» ενδεχόμενη μαζική έλευση προσφύγων/μεταναστών στη χώρα του.

Εν τω μεταξύ, έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας έστειλε χθες η Αθήνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή της γειτονικής χώρας ενός νόμου για το περιουσιακό ζήτημα των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο οποίος παραμένει προβληματικός. Ουσιαστικά, η αλβανική Βουλή επιμένει στην άρνηση χορήγησης αποζημίωσης στους πολίτες (περιλαμβανομένων των μελών της μειονότητας) που χάνουν τις περιουσίες τους από τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις, ενώ, ταυτόχρονα, δεν δίνεται κάποια ουσιαστική νομική διέξοδος για όσους επιθυμούν να αντικρούσουν τις αποφάσεις των αλβανικών αρχών, που συχνά χαρακτηρίζονται και αυθαίρετες.

Οπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, παρά «ορισμένες βελτιώσεις» που έγιναν, ο νέος νόμος διαιωνίζει τα βασικά προβλήματα που υπήρχαν. «Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να προστατεύσουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και επισημαίνεται ότι «η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, ενόψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή