Οι διαδικτυακές κοινότητες φτιάχνουν τον δικό τους γαλαξία

Οι διαδικτυακές κοινότητες φτιάχνουν τον δικό τους γαλαξία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ισχυρή φαντασία για να αντιληφθεί πως η δοκιμασία του κορωνοϊού, που μοιάζει με επιστημονική φαντασία, διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα. Τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής συνθήκης, και τώρα να μην εγκατασταθούν στη ζωή μας, οφείλουμε να τα διερευνήσουμε, γιατί είναι περισσότερο από πιθανό ότι θα επανεμφανιστούν.

Ο χώρος του πολιτισμού και των θεαμάτων, εν γένει, θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του. Και ίσως, για παράδειγμα, σήμερα, να μην μπορεί να γίνει μια προβολή ταινίας «κατ’ οίκον»· να πληρώνει κάποιος εισιτήριο, δηλαδή, για να δει, από το σπίτι του, μια νέα παραγωγή, αντί να πάει στην αίθουσα («δεν υπάρχει server για να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία», μας είπαν αρμοδίως), αλλά σιγά σιγά θα είναι τεχνολογικά εφικτό.

Ενα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έκανε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (που ήταν προγραμματισμένο για 5-15 Μαρτίου). Αφού αναβλήθηκε (για ευθετότερο χρόνο), με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, βρήκε τρόπο να είναι «παρόν».

Η αναβολή ήταν η αφορμή για ένα βήμα πρωτοποριακό («πρώτη φορά εφαρμόζεται αυτό σε κινηματογραφικό φεστιβάλ, διεθνώς», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Ορέστης Ανδρεαδάκης).

Το 22ο Φεστιβάλ, λοιπόν, βρίσκεται ήδη σε 16 χώρες. Πώς; Μια ειδική online πλατφόρμα συνέδεσε ζωντανά τους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές του Thessaloniki Pitching Forum με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, ενώ δύο μεγάλες οθόνες εγκατεστημένες στα γραφεία του φεστιβάλ, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, μεταδίδουν την εικόνα.

Πρόκειται για 12 σχέδια ντοκιμαντέρ που βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο, τα οποία αναζητούν χρηματοδότηση, συμπαραγωγή, διανομή ή/και πρεμιέρα σε διεθνή φεστιβάλ. Επαγγελματίες του κινηματογράφου αξιολογούν αυτή τη στιγμή τα πρότζεκτ και την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, θα απονείμουν τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα.

Με παρόμοιο τρόπο πραγματοποιείται και η δράση «Docs in Progress», με τη συμμετοχή 11 ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη. Παράλληλα, όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ (78) είναι διαθέσιμα μέσω ειδικής επαγγελματικής πλατφόρμας στους ξένους (παραγωγούς, διανομείς, υπευθύνους πωλήσεων, εκπροσώπους φεστιβάλ) που ενδιαφέρονται να τα δουν. Η επισκεψιμότητα είναι ήδη μεγάλη.

Οι διαδικτυακές κοινότητες φτιάχνουν τον δικό τους γαλαξία. Σχέδιο σε εξέλιξη στο οποίο ο κορωνοϊός έδωσε μεγάλη ώθηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή