Απροετοίμαστος ο Τραμπ για τον COVID-19

Απροετοίμαστος ο Τραμπ για τον COVID-19

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικρούοντας την κριτική που του ασκείται, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε τις προάλλες ότι κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει πως θα ήταν έτοιμος για μια τόσο αναπάντεχη κρίση. «Ποιος θα το σκεφτόταν;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού των μέτρων που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση για την επιδημία. «Ποιος θα το σκεφτόταν ότι θα είχαμε καν αυτό το ζήτημα;». Στην πραγματικότητα, το είχαν σκεφτεί αρκετοί άνθρωποι, περιλαμβανομένων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την προετοιμασία για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια επιδημία, που όμως είδαν την κατάργηση της υπηρεσίας τους το 2018. «Η απειλή της επιδημίας γρίπης είναι η σημαντικότερη ανησυχία για τη δημόσια υγεία», είχε πει αξιωματούχος μία ημέρα πριν από το κλείσιμο της υπηρεσίας πριν από δύο χρόνια. «Είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να ανταποκριθούμε; Φοβάμαι πως η απάντηση είναι όχι».

Για έναν πρόεδρο που ζει στο σήμερα και σπάνια προετοιμάζεται για συμβάντα που θα συμβούν στο μακρινό μέλλον, ο κορωνοϊός αποδείχθηκε μια πρόκληση για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένος. Η επιδημία που έχει συγκλονίσει το έθνος δεν αντιμετωπίζεται με τα μέσα που προτιμάει ο πρόεδρος: Δεν την τρομάζουν μηνύματα στο Twitter, δεν αντιμετωπίζεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν γίνεται να την νικήσει η ενότητα του κόμματος, ούτε οι ιαχές σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο Τραμπ, που το δυνατό του σημείο πολιτικά είναι να αντιμετωπίζει αντιπάλους που είναι άνθρωποι, φαίνεται πως είναι λιγότερο σίγουρος για το πώς θα αντιμετωπίσει έναν αόρατο φονιά. Εχει προβλέψει πως ο ιός θα εξαφανιστεί «ως εκ θαύματος» από μόνος του, όταν θα ζεστάνει ο καιρός, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο εμβόλιο και έχει επιμείνει πως οποιοσδήποτε θέλει να κάνει τεστ μπορεί να το κάνει, δηλώσεις που είναι όλες είτε υπερβολικές είτε ανακριβείς. Εχει κάνει δηλώσεις που αποκαλύπτουν τρομακτική έλλειψη γνώσεων και έχει αντιμετωπίσει την κρίση σαν να είναι πολιτική μάχη εναντίον των Δημοκρατικών. Ο δόκτωρ Τζόναθαν Ράινερ, επιφανής καρδιολόγος που μεταξύ άλλων έχει περιθάλψει τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, έχει δηλώσει πως είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν κινήθηκε έγκαιρα ώστε να κάνει τεστ για τον ιό αφότου εμφανίστηκε αυτός στην Κίνα, διότι ο Λευκός Οίκος δεν ήθελε να παραδεχθεί το μέγεθος της απειλής. «Οταν γραφτεί τελικά αυτή η ιστορία, θα κατανοήσουμε ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας μιας πολιτικής απόφασης που είχε πάρει ο πρόεδρος».

Την προηγούμενη Κυριακή, ο Τραμπ απέρριψε την κριτική που δέχεται, λέγοντας ότι είχε επιβάλει νωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όσους έρχονταν από την Κίνα και στη συνέχεια και για το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία. Αρχικά ο Τραμπ είχε απορρίψει τις προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας ως «κινδυνολογία», ωστόσο τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, κατά την επίσκεψή του στο CDC δεν κατάφερε να εξηγήσει για ποιο λόγο έκλεισε τη γενική διεύθυνση που είχε δημιουργήσει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2016 και η οποία ήταν επιφορτισμένη για προετοιμασία ακριβώς αυτής της κατάστασης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή