Σινεμά… εβδομάδα με εβδομάδα

Σινεμά… εβδομάδα με εβδομάδα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, λίγο πριν από την έναρξη της προβολής των 9.10 μ.μ., η ουρά στον κινηματογράφο Αστυ σκαρφάλωνε τη σκάλα και έφτανε μέχρι έξω στην πλατεία Κοραή. «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, η οποία προβάλλεται αποκλειστικά στο κεντρικό σινεμά, ήταν ίσως η μοναδική ταινία που αντιστάθηκε στις ανησυχίες για τον κορωνοϊό, κρατώντας τους σινεφίλ μέσα στην αίθουσα. Σχεδόν 500 εισιτήρια την Παρασκευή, 579 το Σάββατο, 648 την Κυριακή, στη μεγάλη τους πλειονότητα νέοι μεταξύ 20 και 30 ετών. Και αρκετοί όμως υπεράριθμοι, που βολεύτηκαν όπως όπως σε έξτρα καρέκλες ή στη μοκέτα, δίχως κάποιο φανερό μέτρο πρόληψης για τον ιό.

Κατά τα λοιπά, όπως είπαμε, οι κινηματογραφικές αίθουσες διάγουν μέρες… Δεκαπενταύγουστου. Σε μια εποχή όπου η κίνηση κυμαίνεται φυσιολογικά γύρω στα 200-250 χιλιάδες εισιτήρια την εβδομάδα, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως έχουμε πέσει στις 85 χιλιάδες. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, τόσο για τις αίθουσες όσο και για τους διανομείς. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε προκαταβάλει τα έξοδα (διαφημίσεις, κόπιες κ.ο.κ.), ενώ η μοναδική πηγή εισοδήματος είναι οι εισπράξεις. Πλέον, ελπίζουμε και σε κάποια κρατική ενίσχυση, διότι διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα», μας λέει η διευθύντρια της Feelgood, Ειρήνη Σουγανίδου.

Τόσο εκεί όσο και στους άλλους μεγάλους Ελληνες διανομείς, όπως η Odeon και η Tanweer, οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα, αναλόγως και με τις ενημερώσεις που έρχονται και από το εξωτερικό. Προς το παρόν πάντως φαίνεται πως τα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ, με την τρανταχτή εξαίρεση του «Τζέιμς Μποντ» που πήρε αναβολή για το προσεχές φθινόπωρο, αντέχουν. Οπως δείχνουν μάλιστα και πιο πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν τις προσεχείς κινηματογραφικές εβδομάδες, μόνο τέτοιες εμπορικές ταινίες θα βλέπουμε στα (μέχρι νεωτέρας) ανοιχτά σινεμά.

Τα παραπάνω προφανώς δεν ισχύουν για αγορές όπως η Κίνα ή η Ιταλία, όπου το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Περίπου 5,5 δισ. δολάρια από τα κέρδη της κινηματογραφικής βιομηχανίας υπολογίζεται πως θα χαθούν φέτος, ποσό πάντως που δεν θεωρείται ικανό να τη γονατίσει. Αυτά, πάντα σύμφωνα με τις τωρινές προβλέψεις. Κατά τα λοιπά, το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο ανοίγει αυλαία στις 23 Μαΐου, ανακοίνωσε πως δεν αλλάζει τον προγραμματισμό του, παρά την εν ισχύι πλέον και στη Γαλλία απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των 1.000 ατόμων στα πολιτιστικά θεάματα.

Ως γνωστόν, το δικό μας Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναβλήθηκε για το καλοκαίρι, αφήνοντας πάντως ανοιχτό μέσω Διαδικτύου ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς του και εξασφαλίζοντας έτσι την προβολή των ελληνικών ντοκιμαντέρ στους επαγγελματίες από όλον τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή