Η Pradera πωλεί τα δύο εμπορικά ακίνητά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Η Pradera πωλεί τα δύο εμπορικά ακίνητά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλητήριο στα δύο επενδυτικά ακίνητα που διέθετε στην ελληνική αγορά ακινήτων «βάζει» η Pradera, ένας επενδυτικός όμιλος ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για τη μεταβίβαση του ψυχαγωγικού και εμπορικού πάρκου Village Park στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη Ρέντη, όπως επίσης και του εμπορικού πάρκου Florida 1 Retail Park στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη. Για το πρώτο, το προβάδισμα φέρεται να έχει η εταιρεία Bluehouse, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη εκπτωτικών κέντρων, έχοντας τόσο το MacArthurGlen στα Σπάτα όσο και το Fashion City Outlet στη Λάρισα. Για το έτερο ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι έχουν υποβληθεί προσφορές από την Trade Estates, την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου Φουρλή, αλλά και από τη Eurobank, μέσω της Grivalia Management.

Το Florida 1 αναπτύχθηκε το 1994 και προσφέρει καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 20.000 τ.μ. Σήμερα φιλοξενεί σημαντικές αλυσίδες, όπως Leroy Merlin, ΑΒ Βασιλόπουλος, Κωτσόβολος, Jumbo, Prenatal, Moustakas Toys και την αλυσίδα οικιακών ειδών Jysk. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την Pradera το 2006 αντί ποσού που ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς που έχουν γνώση της διαδικασίας, το τίμημα για την εξαγορά του Florida 1 θα κινηθεί πέριξ των 40-50 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Trade Estates έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στον τομέα του λιανεμπορίου, εστιάζοντας δηλαδή περισσότερο σε εμπορικά ακίνητα, παρά π.χ. σε κτίρια γραφείων. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή της στον συγκεκριμένο διαγωνισμό κρίνεται ως μια φυσιολογική εξέλιξη.

Οσον αφορά το Village Park στην περιοχή του Ρέντη, εκτιμάται ότι το τίμημα θα κινηθεί πέριξ των 15-20 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον καταλήξει τελικά στα «χέρια» της Bluehouse, θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια της τάξεως των πέντε εκατ. ευρώ, προκειμένου να γίνει μια αναδιάταξη μισθωτών, προς την κατεύθυνση της βελτιστοποίησης του «μείγματος» των καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν έχει αναβαθμιστεί σχεδόν καθόλου κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός ίσως που εξηγεί και το σχετικά χαμηλό τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι όταν το απέκτησε η Pradera το 2001, είχε καταβάλλει ποσό της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, που ακόμα και τότε ήταν μειωμένο κατά 50% σε σχέση με τα σχεδόν 120 εκατ. ευρώ που είχε κοστίσει η ανάπτυξη του ακινήτου από τους μέχρι τότε ιδιοκτήτες, την αυστραλιανή εταιρεία πολυκινηματογράφων Village Roadshow και τον αμερικανοκαναδικό όμιλο Trisec Hahn, ενώ σημαντικά κεφάλαια είχαν επενδύσει και οι καταστηματάρχες που εγκαταστάθηκαν εντός του ακινήτου κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Το Village Park διαθέτει σήμερα περί τα 50 εμπορικά καταστήματα και σημεία εστίασης, όπως επίσης και 20 αίθουσες πολυκινηματογράφων της Village, αλλά κι ένα σημαντικό υπαίθριο οικογενειακής ψυχαγωγίας.

Σημειωτέον ότι όταν η Pradera προχωρούσε στη συγκεκριμένη εξαγορά το 2001, αποτελούσε την πρώτη επένδυση ξένου θεσμικού επενδυτή σε ακίνητο εισοδήματος στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ηδη, όμως, από τότε, παράγοντες του κλάδου σημείωναν ότι το Village Park θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί ως προς το μείγμα των ενοικιαστών, ώστε να είναι περισσότερο αποδοτικό. Ως βασικό λόγο πρόβαλλαν το γεγονός ότι η κορύφωση της επισκεψιμότητας του ακινήτου καταγραφόταν τις ώρες αιχμής των πολυκινηματογράφων, όταν όμως τα καταστήματα είχαν ήδη κλείσει. Ως εκ τούτου, πολλοί από τους αρχικούς καταστηματάρχες αποχώρησαν από το ακίνητο με την πάροδο των ετών, λόγω της υποαπόδοσης των συγκεκριμένων καταστημάτων σε επίπεδο τζίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή