Ηλεκτρική ενέργεια σε νησιά από την Αccusol

Ηλεκτρική ενέργεια σε νησιά από την Αccusol

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tις πρώτες άδειες υβριδικών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενέκρινε η Ολομέλεια της ΡΑΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεμπλοκάρισμα περίπου 170 αιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί στις υπηρεσίες της. Οι νέες άδειες αφορούν την εγκατάσταση υβριδικών έργων σε εννέα μη διασυνδεδεμένα νησιά από τη γερμανική εταιρεία Αccusol, η οποία συνεργάζεται με τη Siemens και λειτουργεί ήδη ένα πιλοτικό υβριδικό σύστημα στην Κάρπαθο. Τη γερμανική εταιρεία Αccusol αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αναφορά που έκανε στο οικονομικό Φόρουμ του Βερολίνου ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, με τη χαρακτηριστική σημείωση «εκδόθηκαν οι άδειες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες, επί ελληνικού εδάφους».

Η τεχνολογία των υβριδικών δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά ή υδροηλεκτρικά και ταυτόχρονα έξυπνης διαχείρισης ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης που καλείται να καλύψει. Τα υβριδικά συστήματα βρίσκουν εφαρμογή σε περιοχές όπου η σύνδεση με το δίκτυο ή η μεταφορά καυσίμων είναι αντιοικονομικές επιλογές. Παρέχουν επιπλέον τη δυνατότητα μελλοντικής σύνδεσης με το δίκτυο και μπορούν να φανούν χρήσιμα ως μια αποτελεσματική λύση παροχής ισχύος σε περιπτώσεις διακοπών παροχής ακόμα και σε εξειδικευμένους καταναλωτές. 

Στη ΡΑΕ έχουν συσσωρευθεί περί τις 170 αιτήσεις για υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά της χώρας. Ο δρόμος για την αξιολόγησή τους άνοιξε με νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο ενεργειακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία αποσυνέδεσε για πρώτη φορά την έκδοση των αδειών από το πλαίσιο τιμολόγησης της παραγόμενης ενέργειας, παρέχοντας χρόνο στους επενδυτές να προχωρήσουν την αδειοδοτική διαδικασία ωρίμανσης των έργων τους. Η θεσμοθέτηση του πλαισίου τιμολόγησης για την ενέργεια που παράγεται από υβριδικά είναι από  τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του πλαισίου για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ψήφισής του από τη Βουλή. Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η απλούστευση της διαδικασίας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, αλλά και η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να διασφαλισθεί ο απαιτούμενος ηλεκτρικός χώρος για την απορρόφηση της αυξημένης ισχύος από ΑΠΕ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας με επικεφαλής τη γενική γραμματέα κ. Αλεξάνδρα Σδούκου έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για να καταγραφούν οι ανάγκες σε νέες υποδομές. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα διασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής και μεταφοράς, ώστε το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας να είναι έτοιμο να στηρίξει τον στόχο για την εγκατάσταση νέας ισχύος 8 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή