Νέα δεδομένα: Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 3 ώρες στον αέρα και έως 3 ημέρες σε επιφάνειες

Νέα δεδομένα: Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως 3 ώρες στον αέρα και έως 3 ημέρες σε επιφάνειες

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική, επί τα χείρω, μεταβολή όσον αφορά στη συμπεριφορά και τον μηχανισμό διάδοσης του νέου κορωνοϊού, αναδεικνύουν νέα ερευνητικά δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά, ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες, ενώ σε επιφάνειες μέχρι και δύο με τρεις ημέρες.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης και ερευνητών των πανεπιστημίων Πρίνστον και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Αντζελες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν με τον ιό μέσω του αέρα όπως και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής με άλλο άνθρωπο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευή εκνεφωτή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του Covid-19 στον αέρα, δημιουργώντας μία προσομοίωση του τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας.

Διαπίστωσαν ότι ο ιός επιβιώνει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες. Επιβιώνει μάλιστα πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απαντώνται συχνά σε νοσοκομεία. Για παράδειγμα ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει για δύο με τρεις ημέρες σε επιφάνεια από πλαστικό και από ανοξείδωτο χάλυβα. Σε χαρτόνι ο ιός επιβιώνει μέχρι 24 ώρες ενώ σε χάλκινη επιφάνεια πολύ λιγότερο, δηλαδή για τέσσερις ώρες. Ο Βίνσεντ Μιούνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που συμμετείχε στην έρευνα είπε στο MIT Technology Review ότι η εξάπλωση του ιού μέσω του αέρα εξηγεί πιθανότατα ορισμένα επεισόδια κατά τα οποία πολλοί άνθρωποι μολύνονται από έναν μόνο φορέα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή