Ερντογάν κατά Δαμασκού και Μόσχας

Ερντογάν κατά Δαμασκού και Μόσχας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν το συριακό καθεστώς και η Ρωσία δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, τότε δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε τα αναγκαία μέτρα εναντίον τους. Η ασφάλεια των τουρκικών σταθμών παρατήρησης στην περιοχή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή».

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του στην Αγκυρα, αφήνοντας να διαφανούν οι ισχυρές αμφιβολίες του για το μέλλον της εύθραυστης εκεχειρίας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Οπως δήλωσε ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, την οποία συνομολόγησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την περασμένη Πέμπτη, σε μεγάλο βαθμό τηρείται – αν και υπήρξαν ορισμένες «μικρές» παραβιάσεις.

Με τη συμφωνία της Μόσχας, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ θωράκισαν τα κέρδη που είχαν πετύχει στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα σημεία παρατήρησης που είχε δημιουργήσει ο τουρκικός στρατός στην Ιντλίμπ να βρίσκονται σήμερα περικυκλωμένα από τον συριακό στρατό. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «αν υπάρξει η παραμικρή επίθεση (εναντίον τουρκικών φυλακίων), όχι απλά θα απαντήσουμε, αλλά θα εξαπολύσουμε πολύ βαρύτερα πλήγματα». Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πληθύνει, όπως είπε, οι επιθέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG εναντίον τουρκικών στρατευμάτων στο Ταλ Ριφάτ της ανατολικής Συρίας.

Παρά τον αυστηρό τόνο των απειλών και των προειδοποιήσεών του, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ταγίπ Ερντογάν άπλωσε χείρα συνεργασίας προς τη Ρωσία, προτείνοντας τη μετατροπή της προσωρινής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός σε μόνιμη εκεχειρία. «Δώσαμε μια αναγκαία μάχη (με τον συριακό στρατό) και ως αποτέλεσμα υπογράψαμε στη Μόσχα συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Τώρα, το ζητούμενο είναι να μετατρέψουμε αυτή την προσωρινή ανάπαυλα σε μόνιμη εκεχειρία και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε στο Κοινοβούλιο με έναν επιπλέον «κάμεραμαν», ο οποίος ήταν εφοδιασμένος με θερμική κάμερα. Αποστολή του ήταν να ελέγχει οποιονδήποτε πλησίαζε τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν είχε πυρετό, σύμπτωμα το οποίο θα μπορούσε να συνδέεται με τον κορωνοϊό. Οπως και στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν απέφυγε οποιαδήποτε χειραψία και χαιρετούσε τους συνομιλητές του φέρνοντας το χέρι του στην καρδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή