Ποιοι και πώς μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών

Ποιοι και πώς μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά από την πρώτη ημέρα αναστολής λειτουργίας των σχολείων σε όλη την επικράτεια, θα ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής, που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης, η άδεια αφορά εργαζομένους σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα που έχουν τέκνα έως 15 ετών, θα είναι επιπρόσθετη της κανονικής και θα μπορεί να τη λάβει ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων. Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική και θα αφαιρείται από αυτές που δικαιούται κανονικά ο εργαζόμενος. Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του. Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο επιμερισμός αυτός είναι δυναμικός και είναι δυνατόν να αλλάξει, ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του. Προσοχή όμως. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του ταυτόχρονα. Επίσης, εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, ή είναι άτομο με αναπηρία.

Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι Δημοσίου, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, θα καθορίζεται ποιος από τους δύο κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν με την ίδια δήλωση καθορίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης της ειδικής άδειας εκ περιτροπής. Το χρονικό διάστημα χρήσης της άδειας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 4 ημερών ανά γονέα.

Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, για τη χορήγηση της ειδικής άδειας στον δημόσιο υπάλληλο απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης της ειδικής άδειας ή της εργασίας εξ αποστάσεως. Εάν ο γονέας ιδιωτικός υπάλληλος κάνει χρήση της ειδικής άδειας, αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στο σύστημα Εργάνη από τον εργοδότη, μαζί με τον συνολικό αριθμό ημερών της άδειας ειδικού σκοπού.

Αν ο/η σύζυγος υπαλλήλου που απασχολείται σε φορείς του Δημοσίου απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (όχι με αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων) τότε ο υπάλληλος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Την άδεια ειδικού σκοπού δικαιούται ο/η γονέας που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια των τέκνων. Ειδικά στο Δημόσιο, αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι δύνανται κατόπιν αίτησής τους να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους. Θα υπάρχει βέβαια πρόβλεψη να το αναπληρώσουν όταν ανοίξουν τα σχολεία. Σε περίπτωση χρήσης της διευκόλυνσης μειωμένης απασχόλησης, η εργασία δύναται να παρέχεται και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

Τόσο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, όσο και του Δημοσίου, δύναται ο εργοδότης ή η υπηρεσία να προτείνουν τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό. Στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρχει η πρόβλεψη και για εργασία εξ αποστάσεως.

Και αποζημίωση

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προτίθενται να λάβουν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης, με αιχμή τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στους εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις κλείνουν με εντολή «ανώτερης αρχής».

Ηδη χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του Γ. Βρούτση και του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, όπου συμφωνήθηκε ότι το επίδομα ειδικού σκοπού θα δοθεί σε πρώτη φάση στις επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά την απόφαση του κράτους να θέσει σε αναστολή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα (φροντιστήρια, σχολικά κυλικεία κ.λπ.) καθώς και στις εταιρείες που έκλεισαν με εντολή του κράτους στους τρεις νομούς (Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο). Ο σχεδιασμός προβλέπει περίπου 90-100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε περίπου 200.000 εργαζομένους που εκτιμάται ότι επηρεάζονται. Το ποσό αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν μέχρι το Πάσχα. Υπολογίζεται δε ότι το ποσό κατά μέσον όρο θα είναι της τάξης των 400-500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή