Πρώτη κατεδάφιση στη Μακρόνησο

Πρώτη κατεδάφιση στη Μακρόνησο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου πραγματοποιήθηκε χθες στη Μακρόνησο. Στο νησί, που είναι ολόκληρο κηρυγμένο ιστορικός τόπος, καταγράφηκαν προ τριετίας 22 αυθαίρετα σπίτια, οι ιδιοκτήτες των οποίων παραμένουν άγνωστοι. Προχθές, πάντως, δύο άτομα αποβιβάστηκαν στο νησί οπλοφορώντας και απείλησαν τη ζωή του εργολάβου που έχει αναλάβει την κατεδάφιση. Η Μακρόνησος λειτούργησε ως τόπος εξορίας των πολιτικών κρατουμένων από το 1947 έως το 1954. Εκτοτε το νησί παραμένει ουσιαστικά ακατοίκητο – σχεδόν ακατοίκητο, καθώς τα τελευταία χρόνια χτίστηκαν δεκάδες αυθαίρετα. Να σημειωθεί ότι το 1989 χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΠΟ ιστορικός τόπος ολόκληρο το νησί και ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια των στρατοπέδων, ενώ το 1995 υπήχθη σε καθεστώς προστασίας από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ. Το νησί ανήκει στον Δήμο Κέας, στον οποίο και υπάγεται διοικητικά.

Τον Ιούνιο του 2017, κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία στο νησί και εντόπισε 22 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές (ανάμεσα σε αυτά και δύο διώροφες κατοικίες). Ολες οι περιπτώσεις πλην μιας εξετάστηκαν από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), ωστόσο κανένας από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων δεν προσήλθε (προφανώς υπό τον φόβο των προστίμων που θα έπρεπε να τους επιβληθούν). Ακολούθως το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε διαδικασίες για την κατεδάφισή τους.

Ολα αυτά, βέβαια, όχι χωρίς αντιδράσεις. Προχθές, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η κατεδάφιση, δύο άγνωστα άτομα πήγαν στη Μακρόνησο και απείλησαν με καραμπίνα τον εργολάβο, στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο, ότι θα τον σκοτώσουν και αποχώρησαν. Χθες που ξεκίνησε η κατεδάφιση εμφανίστηκε ένα ακόμη άτομο, ισχυριζόμενο ότι είναι ναύαρχος του πολεμικού ναυτικού, και ζήτησε να δοθεί χρόνος για να εκκενωθεί από την οικοσκευή ένα από τα αυθαίρετα, που υποστήριξε ότι ανήκει σε μια φίλη του. Πάντως, οι Αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν να εξακριβώσουν την ταυτότητα του ατόμου, προκειμένου, αν του ανήκει κάποια από τις κατασκευές, να του πιστωθεί το κόστος της κατεδάφισής της (όπως ορίζει η νομοθεσία).

Η πρώτη από τις κατεδαφίσεις, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία κλιμακίου των επιθεωρητών περιβάλλοντος και του ΥΠΠΟ και εκτιμάται πως θα διαρκέσει ένα μήνα. Στο νησί βρέθηκε και η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, η οποία ζήτησε να μην κατεδαφιστούν τα κτίρια των κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στο νησί. «Είναι λίγοι και ηλικιωμένοι, θα έπρεπε να υπάρξει χωριστή πρόβλεψη», υποστηρίζει. «Κατά τα λοιπά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στο νησί. Να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση των υποδομών του νησιού ώστε να είναι επισκέψιμο.

Να γίνει το μουσείο στο κτίριο των φούρνων, να βελτιωθεί ο δρόμος. Θέλουμε να συζητήσουμε με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για το τι μπορεί να γίνει». Την έναρξη των κατεδαφίσεων χαιρέτισαν και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρ. Φάμελλος,

και ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή