«Είναι η ώρα να γίνουμε τείχος προστασίας»

«Είναι η ώρα να γίνουμε τείχος προστασίας»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα και αναμένεται να αυξηθεί. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία τώρα είναι η λήψη των ατομικών μέτρων προστασίας κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού». Αυτό το μήνυμα έστειλαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μία ημέρα μετά την κήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πανδημίας και λίγες ώρες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου από COVID-19 στη χώρα μας. Οπως δήλωσε ο υπουργός, «ήρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης» και έκανε έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση ώστε να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις, με προοπτική παραμονής στο σύστημα. Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως «είναι η ώρα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί εμείς οι Ελληνες, που έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο πάνω απ’ όλα, να γίνουμε τείχος προστασίας γι’ αυτούς που κινδυνεύουν».

Στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί έως χθες το απόγευμα 117 κρούσματα, εκ των οποίων τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική «διαδρομή». Τα 82 αφορούν άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και 25

επαφές αυτών.

Σε 10 περιπτώσεις, που αφορούν κυρίως ασθενείς στο λεκανοπέδιο Αττικής, δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος που προσεβλήθησαν. Επιπλέον, 15 περιστατικά ήταν χθες υπό διερεύνηση, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.180 άτομα.

Εως χθες αργά το βράδυ, νοσηλεύονταν 34 ασθενείς με COVID-19, ενώ χθες το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ δύο ασθενείς: η 38χρονη που καταγράφηκε ως πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και το παιδί της, για τους οποίους οι εξετάσεις πλέον έχουν δείξει (περισσότερες από μία) αρνητικό ιικό φορτίο. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν την ίδια πορεία και άλλοι ασθενείς. Η αισιόδοξη είδηση ήλθε μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου από κορωνοϊό στη χώρα μας –τις πρώτες πρωινές ώρες χθες– που αφορά στον 66χρονο ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος από τις 6 Μαρτίου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση χθες αποφάσισε νέα μέτρα που αφορούν την αναστολή λειτουργίας χώρων συνάθροισης, και συγκεκριμένα δικαστηρίων, παιδότοπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης, για 15 ημέρες. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων θα φανεί σε δύο εβδομάδες, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν τα ακραία μέτρα της Ιταλίας. Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές της χώρας υιοθέτησαν τα νέα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο, καθώς θα δίνεται προτεραιότητα σε άτομα με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Ψυχραιμία. Η νόσος εξακολουθεί να απειλεί κατά κύριο λόγο τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Εάν δεν ανήκετε σε αυτές, δεν χρειάζεται να ξέρετε  εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μη μεταδώσετε τη νόσο», σημείωσε ο καθηγητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή