Κίνδυνος η ακραία πτέρυγα της AfD

Κίνδυνος η ακραία πτέρυγα της AfD

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ανακοίνωσε ότι η βροχή κατατάσσεται στα υγρά». Με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκε ο αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel, Χασνάι Καζίμ, την ανακοίνωση ότι η ακροδεξιά πτέρυγα της AfD, που αποτελείται από νοσταλγούς του ναζιστικού καθεστώτος, συνιστά κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα στη Γερμανία.

Η ακροδεξιά πτέρυγα, που ιδρύθηκε από τον Μπιέρν Χέκε, τον τοπικό επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, αυτοαποκαλείται «H Πτέρυγα» και περιλαμβάνει 7.000 μέλη, τα οποία στο εξής θα παρακολουθούνται ενεργά από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για τις μεθόδους με τις οποίες τα άτομα αυτά απεργάζονται την κατάλυση της συνταγματικής τάξης. Μία από τις πρώτες συνέπειες της κίνησης αυτής είναι η ντε φάκτο απαγόρευση πρόσληψης των μελών της «Πτέρυγας» στον δημόσιο τομέα, με προφανή στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω ακροδεξιά διείσδυση στις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας και στο στράτευμα. «Οι ακροδεξιοί δεν έχουν καμία δουλειά στο Δημόσιο», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Τόμας Χάλντενβανγκ. «Οποιος μετέχει στην “Πτέρυγα”, θα έχει πρόβλημα με την υπηρεσία του».

Προ διετίας, όταν ο Χέκε είχε υπονοήσει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να ντρέπεται για το ναζιστικό παρελθόν της, το ερώτημα στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου ήταν αν η υπόλοιπη AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) θα τον αποκήρυσσε. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της γερμανικής Ακροδεξιάς, η «Πτέρυγα» αποτελεί πλέον το 20% του κόμματος και οι εσωκομματικές επικρίσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό σιωπήσει. Το ηγετικό στέλεχος του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έφθασε να χαρακτηρίζει τον Χέκε ως ευρισκόμενο «στο κέντρο» του κόμματος. «Αν η “Πτέρυγα” βρίσκεται στο κέντρο της AfD, τότε πού βρίσκεται η AfD;» διερωτήθηκε ο Στέφαν Κουτσμάνι στο περιοδικό Spiegel. Ο Κουτσμάνι υπογράμμισε το γεγονός αυτό προκειμένου να υπενθυμίσει στα στελέχη από το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Φιλελεύθερο (FDP) Κόμμα, που αλληθωρίζουν προς την AfD, ότι η πορεία αυτή, στο πρόσφατο παρελθόν, οδήγησε σε πολύ σκοτεινές ατραπούς. Παράλληλα με τη διάδοση ακροδεξιών πολιτικών ιδεών έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη χώρα. «Ο δεξιός εξτρεμισμός και η ακροδεξιά τρομοκρατία συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή για τη χώρα», δήλωσε ο Χάλντενβανγκ στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την παρακολούθηση της «Πτέρυγας».

Το κόμμα είχε περάσει σοβαρή υπαρξιακή κρίση μετά την έξαρση του προσφυγικού κύματος, το 2015, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της AfD θέλησε να απομακρύνει τα ακραία στοιχεία από τους κόλπους του μετά την αποκάλυψη ότι σημαντική μερίδα στελεχών της Εναλλακτικής ασπάζεται ανοικτά νεοναζιστικές ιδέες. Ο Χέκε είχε χαρακτηρίσει το μνημείο του Ολοκαυτώματος «μνημείο ντροπής», διερωτώμενος γιατί πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο μνημείο στο κέντρο του Βερολίνου. Οσοι ζήτησαν τότε τη διαγραφή του από το κόμμα, γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να την επιβάλουν και ο Χέκε παρέμεινε, υφιστάμενος πειθαρχικές κυρώσεις. Σε κομματική συνεδρίαση, η πτέρυγα Χέκε επιτέθηκε τόσο σκληρά στην τότε πρόεδρο του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, ώστε εκείνη ξέσπασε σε κλάματα και απείλησε με παραίτηση. «Εχω και άλλα πράγματα να κάνω στη ζωή μου», είχε πει η Πέτρι, ενώ ήταν έγκυος στο πέμπτο παιδί της. Η Πέτρι ήταν «το μόνο ηγετικό στέλεχος που γνωρίζει την τέχνη της επικοινωνίας» και εξωθήθηκε τελικά σε έξοδο από την AfD, η οποία οδεύει προς μια τρίτη μετάλλαξη, μετά την αρχική σύστασή της ως κόμματος καθηγητών Οικονομικών, που επέκριναν τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, και την τωρινή ενσάρκωσή της ως φορέα του μένους κατά του Ισλάμ, της πολιτικής και της δημοσιογραφικής ελίτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή