Αναστολή πληρωμών φόρων, εισφορών και οφειλών

Αναστολή πληρωμών φόρων, εισφορών και οφειλών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο στάδια θα αναπτύξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον κορωνοϊό.

Το πρώτο στάδιο θα επικεντρωθεί στην τόνωση της ρευστότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που περιγράφεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ. Η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αφορά κατ’ αρχάς τις επιχειρήσεις των οποίων οι εργασίες διακόπηκαν με απόφαση της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει όμως, πιθανώς σύντομα, ανάλογη πρακτική και για κλάδους που πλήττονται στο σύνολό τους από τον κορωνοϊό. Ολα αυτά θα αποφασίζονται ανάλογα με τις εξελίξεις και με βάση μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σε δεύτερο στάδιο, εφόσον χρειαστεί, θα δοθούν άμεσες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, με τις μικρομεσαίες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως θα κάνουν και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών. Το συμβούλιο των υπουργών θα προετοιμάσει σήμερα το Εuroworking Group που συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας θα επιδιώξει να αντιμετωπισθεί η Ελλάδα με ευελιξία ως προς την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως θα συμβεί και με τις άλλες χώρες. Δεν είναι, πάντως, ακόμη σαφές αν οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι –για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα– ή απλώς να αναγνωρισθούν και να μην επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα κάποιες συγκεκριμένες δαπάνες, σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Επίσης, η Ελλάδα θα διεκδικήσει να εξαιρεθούν επιπλέον δαπάνες για το προσφυγικό από τον υπολογισμό του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων η ΠΝΠ προβλέπει τα εξής:

1. Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις: Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και να αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές). Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

2. Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και να αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή τα ελεγκτικά κέντρα, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

3. Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση. Η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δεν επιβαρύνεται με τόκους ή προσαυξήσεις.

Οι πληγείσες επιχειρήσεις ανά κλάδο και ανά περιοχή θα καθορίζονται με αποφάσεις υπουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή