Καθαρά κέρδη 41,9 εκατ. εμφάνισε ο όμιλος ElvalHalcor το 2019

Καθαρά κέρδη 41,9 εκατ. εμφάνισε ο όμιλος ElvalHalcor το 2019

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση εσόδων και κερδών παρουσίασε ο όμιλος ElvalHalcor το 2019. Παράλληλα, ο όμιλος μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών διεθνούς εμπορίου για πρακτικές ντάμπινγκ τιμών στην αμερικανική αγορά. Αναφορικά με το τελευταίο, συνολικά 18 χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (United States International Trade Commission, USITC), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες που θα ελεγχθεί, θα είναι ο όμιλος ElvalHalcor που συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, ο έλεγχος ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες αμερικανικών επιχειρήσεων παραγωγής φύλλων κραμάτων αλουμινίου. Αφορά μέρος των πωλήσεων της ελληνικής εταιρείας στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τα στελέχη της, η ElvalHalcor, καθώς δεν έχει τίποτε να κρύψει, θα συμμετάσχει στη διαδικασία ελέγχου των τιμών όπου και θα αποδειχθεί ότι στη χώρα εξαγωγής (ΗΠΑ) πωλούσε σε τιμές υψηλότερες από εκείνες στη χώρα παραγωγής (Ελλάδα).

Η προκαταρκτική φάση ελέγχου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου και εφόσον προκύψουν ενδείξεις ότι όντως συνέβαινε ντάμπινγκ τιμών από ορισμένες ή από όλες τις επιχειρήσεις, τότε θα ξεκινήσει η κύρια φάση ελέγχου των στοιχείων. Η διαδικασία αυτή της κύριας φάσης ελέγχου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. «Η εταιρεία θα συμμετάσχει στην προκαταρκτική διαδικασία έρευνας ως ελληνική βιομηχανία παραγωγής φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου και θα ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα για την πορεία της έρευνας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα», ανέφερε χθες η σχετική ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2019, ο όμιλος ανακοίνωσε μικρή κάμψη ενοποιημένων εσόδων κατά 3,5%. Τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 2,04 δισ. ευρώ, έναντι 2,12 δισ. ευρώ το 2018. Το μεγαλύτερο μέρος της κάμψης των εσόδων προήλθε από την πτώση της τιμής των μετάλλων στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και σε μικρότερο βαθμό επηρέασε η επιβράδυνση της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη το δ΄ τρίμηνο του έτους. Σχετικά με τις τιμές των μετάλλων, σύμφωνα με την εταιρεία, η μέση τιμή του αλουμινίου ήταν μειωμένη κατά 10,4%, του χαλκού κατά 2,9% και του ψευδαργύρου κατά 7,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση και το συνολικό λογιστικό αποτέλεσμα του μετάλλου διαμορφώθηκε σε περισσότερο από 25 εκατ. ευρώ, αφού υπήρξε ζημία 2,1 εκατ. ευρώ για το 2019, έναντι κέρδους 23 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2018. Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τον όγκο πωλήσεων η κάμψη ανήλθε σε μόλις 0,5%, αποδιδόμενη κυρίως στην επιβράδυνση των πωλήσεων στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

Ο ίδιος παράγοντας επιβράδυνε και τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA), τα οποία ανήλθαν στα 140,2 εκατ. ευρώ έναντι 142,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Εμφάνισαν έτσι κάμψη 1,4%. Τα δημοσιευμένα EBITDA ωστόσο διαμορφώθηκαν σε 137,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 17% σε σχέση με το 2018.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2019, έναντι 64,3 εκατ. ευρώ με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οδηγείται κυρίως από τα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου. Πάντως, η εταιρεία προτίθεται να διανείμει μέρισμα και με βάση το οικονομικό ημερολόγιο που ανακοίνωσε χθες, η αποκοπή μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου και η διανομή την 5η Ιουνίου 2020. Οι άνθρωποι της εταιρείας δεν θέλησαν να αναφερθούν στο ύψος του προτεινόμενου προς διανομή μερίσματος.

Η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητη τη μακροχρόνια στρατηγική της επέκτασής της μέσω αύξησης των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021 που ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή