Πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα σχολεία

Πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα σχολεία

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα από το σπίτι μέσω ψηφιακών πλατφορμών ξεκινούν στα ελληνικά σχολεία. Ηδη, το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε δοκιμαστικές εφαρμογές με τους εκπαιδευτικούς σε σχολεία –και μία εξ αυτών έγινε χθες σε Γενικό Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας–  για την υλοποίηση του έργου, το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τηλεκπαίδευση υποκαθιστά πλήρως τη συμβατική εκπαίδευση σε σχολεία.

Παρών στην πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό. «Η χρονιά δεν χάνεται. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας», δήλωσε και απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε ότι «οι Πανελλήνιες θα γίνουν, έχουμε δεσμευθεί, ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια. Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος, η χρονιά δεν χάνεται και θα πρέπει να συνεχίσετε και να προσαρμοστείτε όπως και όλοι μας σε αυτές τις ειδικές αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βέβαια με καλή διάθεση όλοι να συμμετέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τα καινούργια ψηφιακά εργαλεία τα οποία μας δίνει το υπουργείο και έχουμε στη διάθεσή μας».

Σαφώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα λειτουργήσει ευκολότερα στους μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές. «Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι φοιτητές μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας – χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Το υπουργείο Παιδείας τόνισε ότι η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Ως σύγχρονη διδασκαλία νοείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή. Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω Διαδικτύου (σε ιστοσελίδες που παρέχει το Υπουργείο).

Το υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από τη Γ΄ Λυκείου (λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς. Μετά την εφαρμογή της στη Γ΄ Λυκείου, η πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της, και για τον λόγο αυτό οι διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, δηλαδή τα διαδραστικά σχολικά βιβλία, το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια, είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες. Το υπουργείο δρομολογεί, επιπλέον, την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.

Στα ΙΕΚ

Εδώ και χρόνια, τα δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο έτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα. Θα οργανωθεί, επίσης, κατά προτεραιότητα δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

Στα πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια διαθέτουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπροσθέτως, το υπουργείο θα διαθέσει στα ΑΕΙ ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης.

Συνοπτικά, το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων θα περιλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Περαιτέρω, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Από την πλευρά της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία διατύπωσε ενστάσεις για το πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθεί και τόσο γρήγορα το εγχείρημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή