ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρίγκιπας του Ριάντ αιφνιδίασε εσωτερικούς αντιπάλους και Μόσχα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μόλις 24 ώρες, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, εξαπέλυσε πόλεμο τιμών κατά της Ρωσίας και έκανε στην άκρη εγχώριους αντιπάλους για να θωρακίσει την εξουσία του στο βασίλειο. Αλλά οι αιφνιδιαστικές αυτές κινήσεις στο εσωτερικό και στην παγκόσμια σκηνή είχαν σχεδιαστεί μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Καθώς η Σαουδική Αραβία ετοιμαζόταν για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο τον περασμένο χρόνο, ο πρίγκιπας συμμαχούσε με τη Ρωσία για να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου και να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Αλλά η συμμαχία είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται. Και τις εβδομάδες που οδήγησαν έως και την αρχική δημόσια εγγραφή του Δεκεμβρίου, ο πρίγκιπας έβαζε ήδη στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους στο Ριάντ.

Και τα δύο έγιναν φανερά προς τα έξω την περασμένη Παρασκευή, όταν το Ριάντ ανακοίνωσε συλλήψεις μελών της βασιλικής οικογένειας, και το Σάββατο, όταν ανακοινώθηκε και επισήμως η διάλυση της συμμαχίας με τη Ρωσία, με τη Σαουδική Αραβία να αποφασίζει να πλημμυρίσει τον πλανήτη με φθηνό πετρέλαιο.

Οπως επισημαίνει η WSJ, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο πώς ακριβώς συνδέονται οι δύο κινήσεις σε εσωτερικό και παγκόσμια σκηνή. Το Ριάντ δεν μιλάει πολύ για τις συλλήψεις. Αυτό που είναι όμως ξεκάθαρο, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, είναι πως ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στη Μέση Ανατολή επέλεξε ένα 24ωρο που ο κόσμος ήταν απασχολημένος με την εξάπλωση του COVID-19 και οι αγορές σε πανικό για να διατρανώσει τη δύναμή του.

«Εχει σίγουρα νόημα να δει κανείς τις βασιλικές συλλήψεις στο πλαίσιο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία», τονίζει από την πλευρά της η Κριστίν Σμιθ του Arab Gulf States Institute. Ο πρίγκιπας, εξηγεί, «αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ οικονομικά και θέλει να διασφαλίσει εγκαίρως ότι όλοι θα ακολουθήσουν τη γραμμή του απέναντι στις νέες προκλήσεις. Χρειάζεται περισσότερα έσοδα».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ