Ροναλντίνιο: Ο κατήφορος ενός «μάγου»

Ροναλντίνιο: Ο κατήφορος ενός «μάγου»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 21 Μαρτίου του 1980, η Μιγκελίνα ντε Ασίς έφερε στον κόσμο τον Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα ή όπως είναι γνωστός, τον «μάγο» της «στρογγυλής θεάς», Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος γητευτής της μπάλας, γεννήθηκε σε μία φτωχογειτονιά στο Πόρτο Αλέγκρε, μία από τις πιο επικίνδυνες κωμοπόλεις της χώρας. Οι γονείς του εργάζονταν πολλές ώρες την ημέρα για να καλύψουν τα προς το ζην, όμως η οικογένεια άφησε πίσω αυτές τις πολύ σκοτεινές ημέρες, όταν ο μεγάλος του αδελφός, Ρομπέρτο υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Γκρέμιο.

Με την επιτυχία τού Ρομπέρτο, η οικογένεια μετακόμισε και βελτίωσε το βιοτικό επίπεδό της. Ενας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατό του όμως έβαλε πρόωρο τέλος στην καριέρα του. Σαν να μην έφτανε αυτό, τον Ιανουάριο του 1989, η οικογένεια «έχασε» τον πατέρα από έμφραγμα. Σε ηλικία μόλις οκτώ ετών, ο Ροναλντίνιο αναγκάστηκε να «αντικαταστήσει» τον πατέρα του και τον αδελφό του και να γίνει ο στυλοβάτης της οικογένειας. Εχοντας πειστεί ότι ο μικρός του αδελφός έχει μοναδικό ταλέντο στο ποδόσφαιρο, ο Ρομπέρτο κανόνιζε καθημερινές προπονήσεις για τον μικρό «Ρόνι». Οι δυο τους πέρασαν αμέτρητες ώρες μαζί και η ποδοσφαιρική εξέλιξη του Ροναλντίνιο ήταν πρωτοφανής.

Μόλις πέντε χρόνια αργότερα, ο Βραζιλιάνος άσος βραβεύτηκε ως ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της χώρας. Η διαδρομή προς την κορυφή είχε ήδη ξεκινήσει. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Γκρέμιο ήρθε το 1998. Μέσα σε τρία χρόνια, ο νέος σταρ σκόραρε 21 γκολ και ως αποτέλεσμα, το 2001 κέρδισε μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 5 εκατ. ευρώ. Το 2002 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την υπερομάδα της Βραζιλίας, ενώ το 2003, μετακόμισε στη Βαρκελώνη όπου και αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στην Μπαρτσελόνα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο «μικρός μάγος» καθιερώθηκε ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη. Κέρδισε πολλούς τίτλους και ατομικά βραβεία και λατρεύτηκε από τους φιλάθλους ανά τον κόσμο.  

Στη δύση της καριέρας του, επέστρεψε πίσω στη Νότια Αμερική και αγωνίστηκε για τρεις ομάδες της Βραζιλίας και μία του Μεξικού. Η σπουδαία του καριέρα ολοκληρώθηκε το 2015 και από εκεί κι έπειτα άρχισε ο κατήφορος. Μοιραία λάθη τον έφεραν αντιμέτωπο με υπέρογκα χρέη και εντέλει ξανά πίσω στη φτώχεια. Το καλοκαίρι του 2019, οι Αρχές της Βραζιλίας κατάσχεσαν 57 ακίνητα, ενώ του απαγορεύθηκε και η έξοδος από τη χώρα. Τα χρέη του έφτασαν να ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, όμως αυτή τη φορά χρήματα δεν υπήρχαν για εξόφληση. Στις 5 Μαρτίου του 2020, ο Ροναλντίνιο συνελήφθη στην Παραγουάη, καθώς προσπάθησε μαζί με τον αδελφό του να εισέλθει στη χώρα με πλαστό διαβατήριο. Τα δύο αδέλφια κρατήθηκαν και στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν για την παραποίηση των εγγράφων. Η δικαστής δεν πείστηκε και έδωσε εντολή για την προφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με την ισπανική AS, ο στενός φίλος του Ροναλντίνιο, Λιονέλ Μέσι, αναμένεται πλέον να ξεπληρώσει τα χρέη του Βραζιλιάνου, προσλαμβάνοντας δικηγόρους και καταβάλλοντας τέσσερα εκατ. ευρώ για την αποφυλάκισή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή