Μέτρα πρόληψης η προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Μέτρα πρόληψης η προτεραιότητα για την κυβέρνηση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «δωμάτιο πολέμου» για τη μείωση, όσο το δυνατόν, των συνεπειών του κορωνοϊού έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλες οι δυνάμεις της κυβέρνησης έχουν συντονιστεί πλέον προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός που σταθμίζει καθημερινά όλα τα δεδομένα και λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις έχοντας ως βασικό κίνητρο την πρόληψη. Βασικό μότο στην κυβέρνηση είναι πως πρέπει να προλάβουμε την εξάπλωση με μέτρα και όχι να ληφθούν μέτρα αφότου εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός, όπως έγινε, για παράδειγμα, στην Ιταλία. Εξ ου και την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε μια κλιμάκωση των μέτρων σε καθημερινή βάση, παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε «έκρηξη» των κρουσμάτων.

Το κλείσιμο των σχολείων και των φροντιστηρίων ακολούθησε κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης και γυμναστηρίων, με τελευταίο το κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, καφέ και εστιατορίων. Με δεδομένες, μάλιστα, τις προβλέψεις των επιστημόνων πως είμαστε ακόμα στην αρχή της εξάπλωσης του ιού και το peak αναμένεται εντός του Απριλίου, όπου υπάρχει το σενάριο της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Καθημερινές συσκέψεις

Στο Μαξίμου γίνονται κάθε μέρα συσκέψεις πάνω σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος είναι το αμιγώς ιατρικό κομμάτι και η εξέλιξη του ιού. Προεδρεύει πάντα ο κ. Μητσοτάκης και συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης και φυσικά, ο «εγκέφαλος» όλων των συσκέψεων για τον κορωνοϊό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Υπάρχει και δεύτερος τύπος συσκέψεων, με επίκεντρο τις οικονομικές επιπτώσεις, όπου συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε πολλές συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σε όλες τις συσκέψεις είναι παρόντες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Το συγκεκριμένο War Room έχει ήδη σενάρια για τις επόμενες φάσεις εξέλιξης του ιού.

Βασικός στόχος, όπως προειπώθηκε, είναι να γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να μη φθάσει στο σημείο της Ιταλίας. Εξ ου και στο Μαξίμου θέλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ώστε «να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες» ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η εξουσία είναι σε μεγάλο βαθμό στα χέρια τους, ώστε η χώρα να αποφύγει δραματικές καταστάσεις. Ο «υγιής φόβος» είναι αυτό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και μαζί η ατομική ευθύνη, που στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά σημαντική. Για να επιτευχθεί, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου παρέπεμπαν στη φράση του πρωθυπουργού «θα γίνει ό,τι χρειαστεί», η οποία δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Τα μέτρα μπορεί να φθάσουν σε οποιοδήποτε σημείο, μέχρι και σε γενικό λουκέτο.

Κρίσιμο είναι τι θα αποφασίσει το αυριανό Eurogroup. Την Παρασκευή, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως οι επόμενες ανακοινώσεις των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης «θα εξειδικευθούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου».

Εκεί, ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί και πόσα χρήματα θα δοθούν κατ’ αναλογία στην ελληνική πλευρά, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, το σενάριο, προληπτικά, να υπάρξουν μέτρα τύπου Ιταλίας είναι υπαρκτό, όπως ανοιχτό είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τις πτήσεις από το εξωτερικό. «Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο το οποίο φθάνει μέχρι το χειρότερο δυνατό σενάριο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή