Θεωρείο (15/03/20)

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική ορκωμοσία

Διαφορετική –δυστυχώς– από όλες τις προηγούμενες ήταν η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση θα επικρατούσαν τα παρασκήνια της ορκωμοσίας και τα δύο βασικά χρώματα: το κόκκινο των χαλιών και το άσπρο από τα έντονα γάντια που φορούσαν οι υπάλληλοι που είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον της διαδικασίας. Σε αυτά, όμως, προστέθηκε ένα ακόμα χρώμα: το υπόλευκο των φιαλιδίων με το αντισηπτικό που είχαν τοποθετηθεί σε έδρανα και διαδρόμους ήταν σχεδόν μέσα σε κάθε πλάνο, τονίζοντας την έλλειψη κανονικότητας των όσων ζούμε.

Το λάθος του Κακλαμάνη

Μένω στην ορκωμοσία της Προέδρου, που βεβαίως δεν είχε καθόλου χειραψίες. Οι «επινεύσεις», μικρή κίνηση της κεφαλής σε ένδειξη χαιρετισμού, όπως είχε πει ο κ. Τασούλας, είχαν την τιμητική τους. Ολοι με όλους. Μόνο ένας πήγε να κάνει το… λάθος. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρά την απαγόρευση των χειραψιών, μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα πήγε να δώσει το χέρι του στον πρωθυπουργό. Ο ψύχραιμος Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διακριτικά δύο-τρία βήματα… πίσω, αλλά με… χαμόγελο.

Το μέτωπο του Εβρου

Δίπλα δίπλα καθόταν στη διάρκεια της ορκωμοσίας το «δίδυμο» του Εβρου, οι υπουργοί Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Παναγιωτόπουλος. Οσο ανέμεναν την έναρξη της διαδικασίας, εθεάθησαν να συζητούν κάτι χαμηλόφωνα μεταξύ τους. Νομίζω πως το θέμα πρέπει να ήταν –τι άλλο– τα σύνορα. Μετά μάλιστα την ορκωμοσία, και οι δύο υπουργοί πήγαν για σύντομο καφέ (ήταν πριν από την απαγόρευση) με μια μικρή ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. Οπως μου μετέφεραν, πλην της μεγάλης απόστασης που κάθονταν, ενδιαφέρον είχαν όσα τους είπαν για τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική πλευρά στον Εβρο. Το γενικό μήνυμα είναι πως «τα σύνορα, όχι μόνο του Εβρου, έχουν κλείσει».

Ο αθόρυβος γραμματέας

Στοιχηματίζω ότι δεν θα του αρέσει αυτό που γράφω, καθώς, όπως μου λένε, είναι… αλλεργικός στη δημοσιότητα. Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, που έχει επιφορτιστεί με έναν μεγάλο όγκο δουλειάς, καθώς χειρίζεται όλα τα κεντρικά συστήματα του Δημοσίου. Εχει, δηλαδή, υπό την επίβλεψή του περί τους… 240 φορείς του Δημοσίου. Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Πιερρακάκη λαμβάνει έως τώρα άριστα δέκα σε έναν ιδιαιτέρως νευραλγικό τομέα, ο οποίος υποψιάζομαι πως όσο περνούν τα χρόνια θα είναι όλο και πιο κρίσιμος.

Ανευθυνότητα στη Σπάρτη

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες προφανώς δεν ήξεραν για τον κορωνοϊό, οι σύγχρονοι όμως, που ξέρουν, έδωσαν ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Η παρουσία του γνωστού ηθοποιού Τζέραρντ Μπάτλερ στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, καθώς ήταν λαμπαδηδρόμος, έφερε συνωστισμό στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Ωραίο το χάπενινγκ και η επανάληψη του «This is Sparta», αλλά στην παρούσα φάση λίγο περισσότερη υπευθυνότητα θα ήταν προτιμότερη…

Θεάματα εξ αποστάσεως

Σε υπουργό για όλες τις δουλειές εξελίσσεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Μετά το e-presence για τις τηλεδιασκέψεις στο Δημόσιο, για το οποίο η στήλη σάς είχε ενημερώσει πρώτη, εφάρμοσε επιτυχώς το 112, που έστειλε εντός της εβδομάδας και το πρώτο του μήνυμα για τον κορωνοϊό. Οπως μαθαίνω, μέσα στα σχέδια που εξετάζει το υπουργείο είναι κάποια θεάματα που έχουν κοπεί λόγω της πανδημίας να μεταδοθούν εξ αποστάσεως.

Ιστορική αποχώρηση

Η αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο οδήγησε, όπως επιβάλλεται άλλωστε, και στην αποχώρηση του γ.γ. της Προεδρίας, Γιώργου Γεννηματά. Μετά σχεδόν μισό αιώνα στο Διπλωματικό Σώμα, ο κ. Γεννηματάς αποχωρεί έπειτα από μια πραγματικά «γεμάτη» καριέρα. Πριν από τον διορισμό του στην Προεδρία, είχε διατελέσει γ.γ. αλλά και πολιτικός διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ των πολλών χωρών στις οποίες υπηρέτησε συγκαταλέγεται και το ευαίσθητο πόστο του πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα, όπου δεν δίστασε να έλθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η προσήνεια, η διακριτικότητα και η αποφυγή της προσωπικής προβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας του ήταν σταθερά χαρακτηριστικά. Στα πέντε χρόνια του στην Προεδρία, το γραφείο του ήταν χώρος συζήτησης με διπλωμάτες, πρεσβευτές ξένων χωρών και πολλών άλλων. Η ψυχραιμία και η οξυδερκής σκέψη του κ. Γεννηματά είναι τα στοιχεία που τον κατατάσσουν στους πραγματικά κορυφαίους Ελληνες διπλωμάτες.

Ο βήχας που… σόκαρε

Ενα τελευταίο θα σας πω από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε όλοι. Κάποια στιγμή ακούστηκε στην αίθουσα ένας… βήχας από τα έδρανα του ΚΚΕ και αμέσως όλοι διαπίστωσαν ότι ο βουλευτής που έβηξε ήταν ο Θανάσης Παφίλης. Εκείνος έσπευσε έντρομος να διαβεβαιώσει ότι είναι… υγιής, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, πάντως, να του υπενθυμίζει με σοβαρότητα ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή