Τόμας Ράχελ στην «Κ»: Μια εθνική μοναχική πορεία δεν είναι η ορθή οδός

Τόμας Ράχελ στην «Κ»: Μια εθνική μοναχική πορεία δεν είναι η ορθή οδός

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα του Κόμματος των Γερμανών Πρασίνων για την υποδοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα στη Γερμανία δίχασε τη συντηρητική παράταξη της Αγκελα Μέρκελ, η οποία στην πλειοψηφία της καταψήφισε την πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, το ένα πέμπτο της κοινοβουλευτικής ομάδας συμπαρατάχθηκε με μια φορτισμένη συναισθηματικά προσωπική έκκληση στον ανθρωπισμό της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών (CDU/CSU), στην οποία περιγράφεται «η δραματική κατάσταση στα ελληνικά hotspots». «Δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι», επισημαίνεται στην ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπέγραψαν 48 βουλευτές της Ενωσης. Το κείμενο συνέταξε ο Τόμας Ράχελ, ο Χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Παιδείας της Γερμανίας, και –παρά την αρχική καταψήφιση της πρότασης των Πρασίνων στην Μπούντεσταγκ– φαίνεται πώς άλλαξε ριζικά το κλίμα στην Ενωση, αλλά και στον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο. Ετσι, την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αποφασίστηκε η υποδοχή 1.000-1.500 ασυνόδευτων παιδιών, ιδίως όσων πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και είναι κάτω των 14 ετών.

«Κάθισα το βράδυ κι έγραψα την έκκληση και την επόμενη μέρα την παρουσίασα στους βουλευτές της παράταξης», διηγείται στην «Κ» ο κ. Ράχελ, χωρίς να μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του για τη συγκέντρωση τόσων υπογραφών συναδέλφων του. Πόσο ρόλο έπαιξε η πρωτοβουλία του να πειστούν τα κόμματα της κυβέρνησης να στηρίξουν την υπόθεση; «Πράγματι, μετά τη συγκέντρωση υπογραφών υπήρξε μεγάλη κινητικότητα», εξηγεί. «Ηταν μια σημαντική ώθηση αυτή η ανοιχτή επιστολή. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε υπέρ της φύλαξης των συνόρων, αλλά πως ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε τον ανθρωπισμό, ούτε αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός.

Η σύζυγός του Λία Τσάκωνα-Ράχελ είναι Ελληνίδα και υπηρετεί μάλιστα ως μορφωτική ακόλουθος στην πρεσβεία μας στο Βερολίνο. «Πιστεύετε ότι τον επηρεάσατε; Είναι μια απόδειξη ότι το προσωπικό βίωμα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική στάση;» είναι η ερώτηση της «Κ» προς την κ. Τσάκωνα-Ράχελ. «Η συμβίωσή του επί 23 χρόνια με μια Ελληνίδα τού έχει αναπόφευκτα προσφέρει μια ουσιαστική προσέγγιση στις χαρές και στα προβλήματα της χώρας μας. Η στάση του, πάντως, για τους ασυνόδευτους ανηλίκους υπαγορεύθηκε από τις πεποιθήσεις και τις αρχές του», είναι η απάντησή της. Ο ίδιος γελάει, όταν επαναλαμβάνουμε την ερώτηση. «Ξέρω την Ελλάδα καλά. Είναι μια υπέροχη χώρα, εδώ όμως τίθεται ένα πολιτικό ζήτημα. Είμαι χριστιανός και Χριστιανοδημοκράτης», διακηρύσσει ο κ. Ράχελ, ο οποίος ανήκει εξάλλου στο συμβούλιο της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία. Μεταξύ άλλων, το κείμενο που συνέταξε υπέγραψαν οι βουλευτές Φόλκερ Κάουντερ, Πέτερ Τάουμπερ και η υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς. Το βασικό επιχείρημα κατά του αιτήματος των Πρασίνων από τα κυβερνητικά κόμματα ήταν ότι η λύση για τους ασυνόδευτους ανηλίκους θα πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συγκροτηθεί μια «συμμαχία προθύμων» –όπως την αποκάλεσε ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ– που θα δεχθεί να φιλοξενήσει τις ευάλωτες αυτές ομάδες προσφύγων. «Μια εθνική μοναχική πορεία δεν είναι η ορθή οδός», αναγνωρίζει και ο κ. Ράχελ, αναμένοντας ότι το γερμανικό παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο αρχικό αίτημά τους οι Πράσινοι ζητούσαν να υποδεχθεί η Γερμανία 5.000 ανθρώπους, που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, ανάμεσά τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Η σχετική πρόταση καταψηφίστηκε με 495 ψήφους έναντι 117 υπέρ. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελλάδα, με αίτημα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, πρότεινε σχέδιο μετεγκατάστασης για 2.500 ανήλικους μετανάστες, εγκλωβισμένους στη χώρα μας. Την περασμένη Κυριακή, ύστερα από επτάωρες διαβουλεύσεις, καθώς και μια παράδοξη συμμαχία Μέρκελ – Ζεεχόφερ, με τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους να φωνάζουν «τίποτα δεν διδαχθήκατε (σ.σ. από το 2015), οι πολίτες δεν θέλουν άλλους πρόσφυγες», η συντηρητική παράταξη και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν τελικά να φιλοξενήσουν εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους στη χώρα.

Μητσοτάκης – Μέρκελ

Το ζήτημα συζητήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την καγκελάριο για την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να συμφωνήσουν οι «27» στην υποδοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Πώς είναι δυνατόν να μη δέχονται να φιλοξενήσουν μερικές δεκάδες παιδιά;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα επειδή η μικρή του κόρη δραστηριοποιείται σε ΜΚΟ για την προστασία των ασυνόδευτων. Η κ. Μέρκελ τον ενημέρωσε ότι πολλές από τις χώρες στις οποίες απευθύνθηκε, προτείνοντας μάλιστα να φιλοξενήσουν μόνο χριστιανούς πρόσφυγες, απάντησαν: «Ούτε έναν».

Τι απαντάει όμως ο κ. Ράχελ σε όσους κακεντρεχείς ισχυρίζονται ότι η Γερμανία έχει πάντα την πολυτέλεια να επιλέγει τους πρόσφυγες που φιλοξενεί; Οτι, για παράδειγμα, προτίμησε τους ασθενείς και μικρούς σε ηλικία (μέχρι 14 ετών) ανήλικους πρόσφυγες, που συχνά είναι κορίτσια; «Πρώτον δεν ισχύει αυτό: είναι και αγόρια. Δεύτερον, επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ομάδα, επειδή χρήζει πιο επείγουσας ανάγκης, μεγαλύτερης φροντίδας και καλύτερων υποδομών. Είναι δηλαδή ευάλωτα παιδιά, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Πρέπει να ανατεθούν σε οικογένειες, να πάνε σχολείο, να τύχουν ιατρικής παρακολούθησης», λέει. «Εγώ χαίρομαι που καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση», επαναλαμβάνει.

Η Τουρκία

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στο προσφυγικό, ο κ. Ράχελ είναι κατηγορηματικός: «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει· ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ως ομήρους τους πρόσφυγες. Με ψεύτικες πληροφορίες τούς εξωθεί στα σύνορα, για να ασκήσει πολιτική πίεση. Και η Ελλάδα καλείται να περιφρουρήσει τα σύνορα, που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Αυτός ο εκβιασμός πρέπει να αποτύχει. Είναι μία επίθεση στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά για τη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά τονίζει εκ νέου πως ο εκβιασμός της δεν πρέπει να περάσει. «Αυτό οφείλει να είναι κοινός στόχος όλων των Ευρωπαίων». Τέλος, θεωρεί απαραίτητη την επικαιροποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι σχεδόν ανενεργή. Κατά τη γνώμη του, είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξουδετερωθούν οι διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, αλλά και να προστατευθούν τα σύνορα της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή