Ευρωπαϊκά «τείχη» στον Ερντογάν

Ευρωπαϊκά «τείχη» στον Ερντογάν

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Τετάρτη στη μεθόριο του Εβρου επιχειρεί σε ελώδη και δύσβατα σημεία του ποταμού ένα θηριώδες τεθωρακισμένο όχημα, εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες, αντλίες και άλλα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, προσφορά της αυστριακής κυβέρνησης προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας που φρουρούν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η ανάπτυξη στο ποτάμι αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αρχής γενομένης από την Κύπρο, που απέστειλε ήδη απόσπασμα της επίλεκτης ομάδας της αστυνομίας της, και αναμένονται ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού από την Πολωνία, την Τσεχία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, για να ενταχθούν στους ελληνικούς αμυντικούς σχεδιασμούς στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Οι Ελληνες φρουροί απέδειξαν κατά την αιφνιδιαστική έφοδο τη δύσκολη Παρασκευή, προπαραμονή της Αποκριάς στις Καστανιές, ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης των εθνικών συνόρων. Μετά τα τελευταία γεγονότα όμως, η οχύρωση των ελληνοτουρκικών συνόρων καθίσταται ευρωπαϊκή υπόθεση και ειδικά στον Εβρο το σφράγισμά τους προβλέπεται μακράς διάρκειας.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε, με αφορμή τα γεγονότα στις Καστανιές, την ευρωπαϊκή διάσταση της θωράκισης της εξ Ανατολών ελληνικής μεθορίου απέναντι στις πολιτικά καθοδηγούμενες από την Τουρκία μεταναστευτικές πιέσεις, φέρνοντας στον Εβρο σύσσωμη την ηγεσία της Ε.Ε. και πείθοντας τις χώρες-μέλη της, που, όταν στο μεταναστευτικό «φτερνίζεται» η Ελλάδα, απειλούνται και οι ίδιες με «πνευμονία», να συνεισφέρουν ενεργά στην ανάσχεση των ροών στη χερσαία πύλη εισόδου προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Πλέον η Τουρκία δεν θα έχει απέναντί της αποκλειστικά Ελληνες φρουρούς, αλλά και δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία σε ενδεχόμενη συνοριακή κρίση με επίκεντρο το μεταναστευτικό, όπως αυτή στις Καστανιές ή κάτι πιο σοβαρό, θα εμπλακούν και αυτά.

Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν θα έχει, εφόσον φυσικά οι εταίροι κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους προς την Αθήνα για έμπρακτη βοήθεια στη φρούρηση των συνόρων, να κάνει με την Ευρώπη και όχι με την αδύναμη, όπως μέσα στην αλαζονεία του θεωρεί, Ελλάδα.

Φαίνεται, όμως, ότι ο Τούρκος ηγέτης στη μάχη εναντίον της Ευρώπης απέκτησε ένα επιπλέον πανίσχυρο εργαλείο. Μετέτρεψε τους μετανάστες/πρόσφυγες σε «στρατό» ο οποίος στα σύνορα δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί «επί του πεδίου», δεδομένου ότι «επιχειρεί» άοπλος και, με βάση το διεθνές πολεμικό δίκαιο, κανένας στρατός δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση όπλων εναντίον άμαχων.

Η εικόνα απελπισμένων ανθρώπων που μάχονταν να περάσουν κατά χιλιάδες τα σύνορα συγκρουόμενοι, διαχεόμενη με την απλόχερη βοήθεια της τουρκικής προπαγάνδας ανά τον πλανήτη, λειτούργησε ως αποτελεσματικό όπλο, αν κρίνει κανείς από το πώς πέρασε, μέσω των επικεντρωμένων στην ανθρωπιστική πλευρά του θέματος ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές που επιχείρησαν στην πρώτη γραμμή στο φυλάκιο των Καστανιών και ενδεχομένως να ξέρει κάτι περισσότερο. Οπως είναι βέβαιο ότι τις βόμβες μολότοφ, τα δακρυγόνα, τα τεράστια ψαλίδια και ηλεκτρικά στρατιωτικά μαχαίρια για το κόψιμο των συρμάτων στον φράχτη της Νέας Βύσσας δεν τα κουβάλησαν από τα βάθη της Ασίας οι μετανάστες ούτε οι προσφυγές από τη Συρία στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Και σίγουρα υπήρξε (αδικαιολόγητη) ανοχή από τις δικές μας αρμόδιες αρχές σε δραστηριότητες αυτόκλητων για τη φύλαξη των συνόρων ομάδων και παρακρατικών που επιχείρησαν να υποκαταστήσουν τη συντεταγμένη πολιτεία.

Δύο εβδομάδες μετά την «κρίση του τελωνείου», όλα δείχνουν ότι η μπόρα δεν έχει περάσει. Ο Ερντογάν θα εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο προς επίτευξη πολιτικών του στόχων και σε αυτήν την τακτική οργανώνει τη μόνιμη εγκατάσταση στην Αδριανούπολη του «υβριδικού στρατού», Αφγανών, Ιρανών, Πακιστανών, Μαροκινών, διά του οποίου θα πιέζει την Ευρώπη και πρωτίστως την Ελλάδα.

Εστειλε χίλιους καταδρομείς για να τους διευκολύνουν να περνούν ανενόχλητοι παράνομα τα σύνορα και να καταριέται την Ελλάδα που τα φρουρεί, ως οφείλει, όταν ο ίδιος έχει χτίσει τείχος με συρματοπλέγματα μήκους 745 χιλιομέτρων στη μεθόριο με τη Συρία όπου ο στρατός και η αστυνομία του πυροβολούν «ό,τι κινείται».

Τα σενάρια

Η ανάπτυξη πολυεθνικής ευρωπαϊκής αστυνομικής και στρατιωτικής δύναμης, σε συνδυασμό με την επέκταση του αγκαθωτού φράχτη στον νότιο Εβρο και τη λήψη άλλων τεχνικών μέτρων, θα θωρακίσει οπωσδήποτε τα χερσαία σύνορα και θα μεταθέσει το βάρος της φρούρησης στην Ευρώπη. Ομως τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνάντηση Ερντογάν, Μέρκελ και Μακρόν, μεθαύριο Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον δεν ματαιωθεί λόγω κορωνοϊού.

Σε αυτήν θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και εκεί θα κριθούν πολλά. Αν ο Ερντογάν πάρει αυτά που επιδιώκει ή κάποια εξ αυτών, ενδέχεται να σταματήσει να ενισχύει τις μεταναστευτικές ροές προς τον Εβρο και να αποσύρει αυτούς που «φιλοξενεί» στην Αδριανούπολη και παρακάτω στα Υψαλα. Αν όχι, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.

Η ουσιαστική εκτόνωση, ίσως και μακροπρόθεσμη λύση, δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια (νέα) ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση ο Εβρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να οργανώνει την άμυνά του.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή