Εύθραυστη η συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ – Ταλιμπάν

Εύθραυστη η συμφωνία ειρήνης ΗΠΑ – Ταλιμπάν

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, φιλοδοξώντας να θέσουν τέλος σε έναν πόλεμο που είχε ξεσπάσει πριν από 18 χρόνια, όταν οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν με στόχο να ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν που υπέθαλπε την Αλ Κάιντα. Ωστόσο η διατήρηση της επίπλαστης ειρήνης εξαρτάται από το κατά πόσον οι Ταλιμπάν θα περιορίσουν τις επιθέσεις τους και θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η ειρηνευτική συμφωνία εξυπηρετεί τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την αρχή της θητείας του είχε θέσει ως στόχο την απαγκίστρωση αμερικανικών δυνάμεων από διάφορα πολεμικά θέατρα. Εξυπηρετεί και τους Ταλιμπάν που θα είναι πολύ ευχαριστημένοι να έχουν απέναντί τους μόνο τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις, αν αποχωρήσει πλήρως ο αμερικανικός στρατός στα μέσα του 2021. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αφγανών που σαν να μην τους έφταναν όλα τα άλλα, διαθέτουν πλέον δύο προέδρους, καθώς η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε το αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών.

Οι ΗΠΑ είχαν πετύχει πολύ γρήγορα τον στόχο να ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφεραν να καθυποτάξουν πλήρως τις δυνάμεις τους που ανασυντάχθηκαν και ελέγχουν πλέον περίπου το 40% των εδαφών του Αφγανιστάν. Αν ήταν στόχος των ΗΠΑ να κατανικήσουν τους Ταλιμπάν και να τους εμποδίσουν να χρησιμοποιούν το Αφγανιστάν ως ορμητήριο για οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων σαν εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου, τότε η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε ο Τραμπ με τους εχθρούς του θυμίζει περισσότερο συντεταγμένη υποχώρηση ύστερα από ανεπιτυχή πόλεμο, παρά μια ειρηνευτική συμφωνία που επιβάλλει ο νικητής. Σε κάθε περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη πως άρχισε η αποχώρηση δυνάμεών του από το Αφγανιστάν. Αν εξελιχθούν όλα όπως έχει συμφωνηθεί, τότε στα μέσα Ιουλίου θα έχουν μειώσει σε 8.600 τους στρατιώτες που επιχειρούν στο Αφγανιστάν από 13.000 σήμερα. Και ο Τραμπ θα μπορεί να καυχηθεί, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πως εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.

Ποια θα είναι η μοίρα της αφγανικής κυβέρνησης και του αφγανικού λαού μετά την αποχώρηση των Αμερικανών; Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι σε θέση ο αφγανικός κυβερνητικός στρατός να υπερασπιστεί τη χώρα έναντι των Ταλιμπάν, ο Τραμπ απάντησε, με κυνική ειλικρίνεια, ότι δεν το γνωρίζει, προσθέτοντας ότι «τελικά, οι χώρες θα πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους». Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακ Κένζι, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (με περιοχή ευθύνης από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν) εμφανίστηκε την Τρίτη ελάχιστα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ειρηνευτικής συμφωνίας, λέγοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πως αμφιβάλλει κατά πόσον θα τηρήσουν οι Ταλιμπάν τη δέσμευση να διακόψουν τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Πρόσθεσε πως αν εξακολουθήσουν να επιτίθενται σε κυβερνητικές δυνάμεις στον βαθμό που το κάνουν σήμερα, θα συμβουλεύσει τον Λευκό Οίκο «να μη συνεχίσει» τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Οι δύο πρόεδροι

Οσο για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, την Τρίτη ορκίστηκε πρόεδρος ο απερχόμενος Ασράφ Γκάνι και σε παρακείμενο κτίριο ο Αμπντάλα Αμπντάλα, επικεφαλής της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές. Αμερικανοί και αξιωματούχοι του ΟΗΕ παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία του Γκάνι, δείχνοντας ποιον υποστηρίζουν. Ο Αμπντάλα υποστηρίζει ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές και αρνήθηκε να αναλάβει το 40% των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ θα αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν και πως θα απελευθερώσει άμεσα 1.500 Ταλιμπάν αιχμαλώτους και ακόμη 3.500 σταδιακά. Η αντίδραση των Ταλιμπάν μάλλον φανερώνει ποιος είναι ο πραγματικός κερδισμένος. Ανώτατοι διοικητές τους είπαν ότι διασκεδάζουν βλέποντας δύο «μαριονέτες των Δυτικών» τόσο απελπισμένες να πάρουν την εξουσία, τη στιγμή που οι δυνάμεις των Ταλιμπάν ελέγχουν πάνω από το 40% της επικράτειας. «Εμείς είμαστε τα πραγματικά αφεντικά», είπε ένας διοικητής τους στο ανατολικό Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν παρατήρησε πως η διαμάχη μεταξύ Γκάνι και Αμπντάλα υπονομεύει τις προοπτικές της ειρηνευτικής συμφωνίας που καλείται να υπογράψει και η Καμπούλ με τους Ταλιμπάν. Αλλωστε, ούτε ο Τραμπ ούτε οι Ταλιμπάν θα χάσουν τον ύπνο τους αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή