Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ανίκητος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ανίκητος

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πρόκληση στην προσπάθεια επανεκλογής του, καθώς εξανεμίζονται οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της εκστρατείας του, μία ανθηρή οικονομία και ένας αντίπαλος που εύκολα μπορεί να δαιμονοποιηθεί ως ακραία αριστερός.

Μετά μία χρονιά κατά την οποία ο Τραμπ έλεγε στους ψηφοφόρους ότι πρέπει να στηρίξουν την επανεκλογή του ή να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση της οικονομίας, το χρηματιστήριο καταρρέει και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μία ύφεση βρίσκεται στον ορίζοντα εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης του κορωνοϊού.

Αντί, εξάλλου, να αναδείξουν τον γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, όπως ήλπιζε ο Τραμπ, οι Δημοκρατικοί απομακρύνθηκαν από το φλερτ με τον σοσιαλισμό και προέκριναν τον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος με μια καμπάνια εστιασμένη στην επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα.

«Η επιτυχία του Μπάιντεν στα προάστια τον καθιστά μια αποδεκτή εναλλακτική λύση στον Τραμπ», λέει ο Σκοτ Ριντ, πολιτικός σύμβουλος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Οι επιδόσεις του στα προάστια απειλούν τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ανίκητος-1

Nέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται για τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Μια πραγματικότητα την οποία, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείτο να δεχθεί έως την Τετάρτη, όταν απηύθυνε το διάγγελμα για την πανδημία.

Αυτό δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο για τον Τραμπ, μια πραγματικότητα την οποία, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο ίδιος αρνείτο να δεχθεί έως την Τετάρτη, όταν απηύθυνε το διάγγελμα για την πανδημία. «Αν ήταν η Γουόρεν ή ο Μπέρνι και δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, νομίζω ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε άνετα», λέει ο Κέβιν ΝτεΒάιν, πρώην επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Οχάιο. «Αν όμως είναι ο Μπάιντεν και έχουμε μια πλήρη παράλυση λόγω κορωνοϊού, τότε πιστεύω ότι αλλάζει εντελώς η υπόθεση».

Το Οχάιο, μια κρίσιμη πολιτεία που έτεινε προς τους Ρεπουμπλικανούς, θα μπει ξανά στο παιχνίδι της διεκδίκησης για τους Δημοκρατικούς. Αυτού του είδους οι Μεσοδυτικές Πολιτείες είχαν σημαντικό ρόλο για την εκλογή Τραμπ το 2016 και αναμένεται να αναδειχθούν εξίσου κρίσιμες φέτος.

Φυσικά αυτό που συμβαίνει τον Μάιο ίσως έχει μικρό αντίκτυπο μέχρι τον Νοέμβριο. Αν υπάρχει μία σταθερά στην εποχή Τραμπ αυτή είναι πως σε κάθε δεδομένη στιγμή τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και αυτό είναι θέμα ωρών, ημερών ή το πολύ εβδομάδων.

Ο ιός ενδέχεται να εξασθενήσει, η οικονομία να πάρει ξανά τα πάνω της και οι δεκαετίες του Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, καθώς και η προδιάθεσή του στις γκάφες μπορεί να τον καταστήσουν έναν αδύναμο υποψήφιο, όπως επί μακρόν προέβλεπαν οι αντίπαλοί του.

Αν πράγματι ο Τραμπ χάσει την επανεκλογή του οι σπόροι της κατάρρευσης είναι πιθανό να αποδειχθεί ότι φυτεύτηκαν στην αρχή της άνοιξης. Μια πρόκληση για τον πρόεδρο είναι πως ο τύπος της διαχείρισης που απαιτείται από την εκτελεστική εξουσία σε περιόδους κρίσης όπως μια πανδημία ουδέποτε ήταν τα δυνατά του χαρτιά. Η ενσυναίσθηση και η δημόσια επίδειξη συναισθήματος δεν του βγαίνουν εύκολα.

Στο Twitter, το αγαπημένο του μέσο, έχει αναλωθεί να παρακολουθεί πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη διαχείριση της κρίσης από τον ίδιο, ενώ δεν σταματάει να επικρίνει τους Δημοκρατικούς.

Μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί στους συμβούλους του να ματαιώσει εκδηλώσεις ή να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πως προτίθεται να «παγώσει» την πολιτική εκστρατεία, καθώς αποτιμώνται οι συνέπειες του κορωνοϊού.

Τα «όπλα» του ηγέτη

«Ενας ηγέτης χρειάζεται να είναι διαφανής, ξεκάθαρος, εμφατικός, σοβαρός, αποτελεσματικός», λέει ο Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Τραμπ στις προκριματικές του 2016 για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και εξασφάλισε διακομματικούς επαίνους για τον τρόπο διαχείρισης των τυφώνων στη διάρκεια της θητείας του. «Ενας ηγέτης πρέπει να επικοινωνεί συστηματικά και τακτικά. Ενας ηγέτης πρέπει να δείχνει την καρδιά του ή της και να βρίσκεται εκτός της κυβερνητικής κατοικίας ή του Λευκού Οίκου».

Ο Μπους προσθέτει ότι ένας ηγέτης πρέπει να αναστέλλει τη διχαστική πολιτική αντιπαράθεση και την εκστρατεία, να εμπιστεύεται τους ειδικούς και να διαμορφώνει μια στρατηγική μαζί τους, καθώς και να σκέφτεται πώς θα διαχειριστεί την ανάκαμψη. Στο αντίποδα, ο Μπάιντεν έχει καθορίσει τη συνολική πολιτική ζωή του από τις προσωπικές του τραγωδίες, τον θάνατο της συζύγου και της κόρης του πριν από δεκαετίες και στη συνέχεια του μεγαλύτερου γιου του, Μπο, πιο πρόσφατα, αλλά και την προσπάθειά του να τις ξεπεράσει και να ενθαρρύνει και άλλους να πράξουν το ίδιο.

Την Τετάρτη το απόγευμα, λίγο προτού μιλήσει στους δημοσιογράφους, ο Τραμπ επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, που άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα περιμένουν την καθοδήγηση του προέδρου για ένα οικονομικό πακέτο για να βοηθήσει την οικονομία. «Κάποιος πρέπει να πει στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου ότι ο κορωνοϊός δεν νοιάζεται για το κόμμα στο οποίο ανήκεις! Πρέπει να προστατεύσουμε όλους τους Αμερικανούς», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Σε συνεντεύξεις, Ρεπουμπλικανοί που εργάζονται για την καμπάνια του προέδρου αναφέρουν ότι η προσπάθεια επανεκλογής του έχει γίνει ένα πολιτικό θωρηκτό, αργό και δυσκίνητο, σε αντίθεση με τη σπιρτόζικη κούρσα του Τραμπ το 2016. Πολλοί σύμβουλοί του αγωνίστηκαν να τον πείσουν να μην αφήσει την εκστρατεία του να ανακοινώσει μια ομιλία για το τέλος του μήνα στη Φλόριντα. Τελικά τα κατάφεραν.

Η στρατηγική 

Οι συνεργάτες του στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα για το πώς σκοπεύουν να προσεγγίσουν τον Μπάιντεν, με ορισμένους να τον σκιαγραφούν σαν μια εκδοχή της Χίλαρι Κλίντον και άλλους να τον συγκρίνουν με τον Σάντερς εξαιτίας κάποιων προοδευτικών θέσεων που υιοθέτησε ο Μπάιντεν.

Τα αποτελέσματα των προκριματικών δεν μπορούν εύκολα να αποτελέσουν οιωνό. Ομως η αύξηση της συμμετοχής Δημοκρατικών ψηφοφόρων όχι μόνο βοήθησε τον Μπάιντεν αλλά απέδειξε ποια είναι ίσως η σοβαρότερη αδυναμία του Τραμπ. Ο πρώην αντιπρόεδρος έχει κατακτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα εν μέρει λόγω της αύξησης της επιρροής του στα προάστια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ψηφοφόρων πλούσιων περιοχών. Στη Βιρτζίνια, τη Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν, που αποτελούν πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν ευεργετήθηκε από την ευρεία αύξηση της συμμετοχής μεταξύ μετριοπαθών ψηφοφόρων στα προάστια της Ουάσιγκτον, του Σάρλοτ και του Ντιτρόιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή