Στα 41 εκατ. η προσφορά της Duet για Forthnet

Στα 41 εκατ. η προσφορά της Duet για Forthnet

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Duet Private Equity για την πώληση των δανείων της Forthnet αξιολογούν οι πιστώτριες τράπεζες, μετά την υποβολή νέας επίσημης πρότασης από το βρετανικό fund την Πέμπτη. Η νέα πρόταση έρχεται μετά την απόσυρση από τη σχετική διαδικασία της Alter Ego.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτή τη διαδικασία, η απαντητική επιστολή των πιστωτριών θα σταλεί άμεσα προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί της σύμβασης (Sales & Purchase Agreement).

Ειδικότερα, πρέπει, λένε οι ίδιες πηγές, να διευκρινιστούν κάποιοι επιμέρους όροι και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά της Alter Ego, δηλαδή στα 41 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του συνόλου τού μη εξυπηρετούμενου χρέους της Forthnet, το οποίο είναι της τάξης των 310 εκατ. ευρώ, περίπου, και στα οποία περιλαμβάνεται μετατρέψιμο ομολογιακό που δίδει τη δυνατότητα στον αγοραστή να ελέγξει έως και σχεδόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση εξάσκησής του.

Η πρόταση της Duet και οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να προχωρήσουν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς καθώς υπάρχει η ανησυχία από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών ότι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της επιδημίας μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση των δεσμεύσεων των επιμέρους επενδυτών που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Duet Private Equity.

Από την πλευρά της Duet πάντως, δηλώνουν δεσμευμένοι στη διαδικασία, σημειώνουν πως ακριβώς για αυτό τον λόγο στην πρόταση περιλαμβάνεται και πρόβλεψη κατάθεσης κεφαλαίων σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow) και υπογραμμίζουν πως δεν είναι ευκαιριακοί επενδυτές και το επενδυτικό τους σχέδιο για τη Forthnet έχει ορίζοντα άνω των 3 με 5 ετών.

Με βάση τις ίδιες πηγές, στοχεύουν στην εξυγίανση της εταιρείας τόσο μέσω της απομόχλευσης του ισολογισμού της όσο και μέσα από την αναδιάρθρωσή της, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της και την εξαγωγή συνεργειών από επιμέρους μονάδες της.

Εκτιμούν πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο εξαγωγής επιπλέον αξίας από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων αναμετάδοσης αθλητικών αγώνων και δεν κρύβουν πως σε βάθος χρόνου βλέπουν πιθανή τη στρατηγική συνεργασία με άλλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Το επίσημο ενδιαφέρον της Duet για τη Forthnet προς τις τράπεζες είχε διατυπωθεί τον Ιανουάριο αλλά οι συζητήσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της περιόδου αποκλειστικότητας που είχε δοθεί στην Alter Ego.

Η επιστολή της τελευταίας προς τις τράπεζες την περασμένη Τετάρτη, με την οποία απέσυρε το ενδιαφέρον της επικαλούμενη διαφορές με κάποιους εκ των όρων που έθεταν στη συναλλαγή ορισμένες εκ των τραπεζών, άνοιξε τον δρόμο για την εκ νέου είσοδo της Duet στη διεκδίκηση της Forthnet. Υπενθυμίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet ελέγχουν περίπου και το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου (Πειραιώς 13,6929%, Εθνική 11,01%, Alpha 7,69% και Attica 3%).

H νέα διαδικασία, που, εκτός απροόπτου, ξεκινάει τώρα με την Duet, έρχεται ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες των τραπεζών, αρχής γενομένης στα μέσα του 2016, για την πώληση της Forthnet.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης αντιμετωπίζει σοβαρά χρόνια προβλήματα ρευστότητας και, εκτός του δανεισμού, έχει σημαντικές υποχρεώσεις και προς προμηθευτές.

Πριν από την εμφάνιση της Alter Ego συμφερόντων του ομίλου Μαρινάκη στα τέλη του περυσινού καλοκαιριού, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού (ΑΝΤ1). Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση με τις Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, οι οποίες και επεδίωκαν να καταθέσουν κοινή προσφορά. Ομως και εκείνες οι συζητήσεις έληξαν.

Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά του ομίλου Κυριακού, που ακολούθησε εκείνη με τις Vodafone και Wind, έληγε στα τέλη Ιουλίου του 2019, πήρε παράταση ενός μηνός και τελικά κρίθηκε από τις τράπεζες άκαρπη.

Η πλευρά του ομίλου Κυριακού φέρεται να είχε συνδέσει την προσφορά της με σειρά όρων (conditionalities) και οι τράπεζες φαίνεται πως εκτίμησαν ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και η παράταση των συζητήσεων απειλούσε τα σχετικά χρονοδιαγράμματά τους.

Τότε εμφανίστηκε η Alter Ego που τελικά αποσύρθηκε πριν από λίγες ημέρες παρά το ότι είχε φανεί πως η συμφωνία με τις τράπεζες ήταν θέμα χρόνου.

Η Duet Group, στην οποία εντάσσεται και η Duet Private Equity (η οποία είχε υποβάλει πρόταση για την εξαγορά και της Praxia bank), είναι ένας βρετανικός επενδυτικός όμιλος ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων με επικεφαλής τον Henry Gabay.

Αποτελεί όμιλο επενδύσεων χαρτοφυλακίου με θυγατρικές πολλές εταιρείες-διαχειρίστριες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Duet Private Equity, Emerging Markets Investment Management, Duet Alternative Investments, Merit Capital και Hill Street Limited.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή