Ανάλυση: Στην ανευθυνότητα παραμένουμε αθωράκιστοι

Ανάλυση: Στην ανευθυνότητα παραμένουμε αθωράκιστοι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παιδιά τα πράγματα είναι σοβαρά. Κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό και μένουμε μέσα», λέει στο επιτυχημένο διαφημιστικό σποτ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο δημοφιλής ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος.

Πριν από λίγη ώρα, στην καθημερινή ενημέρωση του από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 331. Τα νέα κρούσματα είναι 103 (49 επιβεβαιωμένα το τελευταίο 24ωρο και 54 από προηγούμενα, που δεν είχαν γίνει γνωστά). Οι 51 νοσηλεύονται, 8 διασωληνωμένοι, 4 θάνατοι.

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε, από την πλευρά της, 91 παραβάσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Έχουν συλληφθεί 96 άτομα.

Εάν προσθέταμε όλα τα στοιχεία σε μια εξίσωση, τι αποτέλεσμα θα βγάζαμε; Συναινούμε ότι «τα πράγματα είναι σοβαρά» ή όχι; «Κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό» έχοντας δρασκελίσει το κατώφλι και αφήνοντας μέσα στο σπίτι, μόνη και εμβρόντητη, την ατομική ευθύνη;

Για να μην είμαστε άδικοι, όμως, ένα μέρος των συμπολιτών μας ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες. Το παρατηρεί κανείς, βλέποντας τις ουρές στο σουπερ μάρκετ (να τηρούν τις αποστάσεις και την αναμονή στο πεζοδρόμιο), στο φούρνο, παντού. Τρομαγμένοι άνθρωποι και σιωπηλοί. Το ερώτημα «Τι είναι αυτό που μας βρήκε;» διαγράφεται στο πρόσωπο ακόμη κι αν δεν διατυπώνεται. Η μπροστινή κυρία το έθεσε μεγαλοφώνως από απόσταση ενός μέτρου+ στρέφοντας το κεφάλι στην ουρά, σα να ζητούσε εξήγηση, αλλά κανείς δεν είχε απάντηση.

Η μικρή γειτονιά του καθενός και ο ακόμη μικρότερος κόσμος των λίγων τετραγωνικών του σπιτιού του, μετατρέπεται, αυτές τις ημέρες, στον κόσμο όλο. Δεν μετράμε την έκταση που μας αναλογεί με τετραγωνικά αλλά με μια μονάδα αναγκαία για την επιβίωση μας: λέγεται κοινωνική ευθύνη και συμπεριλαμβάνει την ατομική ευθύνη και την οικογενειακή ευθύνη.

Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν θα έχει την απόδοση για την οποία έχει θεσπιστεί εάν το επαινούμε και την επόμενη στιγμή το καταστρατηγούμε ή εάν το αγνοούμε επιδεικτικά από ανυπότακτο, καρναβαλικό, «αντισυστημισμό».

Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν θα μπορέσει να αναχαιτίσει τον «εχθρό» (ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης έγραψε στην «Κ» ότι «είμαστε σε πόλεμο», 14/03) αν η Εκκλησία συνεχίσει με ημίμετρα, σκάβοντας μειλίχια το λάκκο στο χριστεπώνυμο πλήθος. Στην ανευθυνότητα παραμένουμε αθωράκιστοι.

Σήμερα το πρωί, αναρτήθηκαν φωτογραφίες πιστών (;) να μεταλαμβάνουν, φαίνεται ότι η Ιερά Σύνοδος θέλει απλώς να ακούει καμπάνες να ηχούν. Πένθιμα ή γιορτινά, το ίδιο κάνει. Να βλέπει στα επιστημονικά επιχειρήματα απλώς πολέμιους και παρά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου οι κληρικοί μας να «τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς».

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο, αύριο αναμένονται ανακοινώσεις από την Εκκλησία. Οι αποφάσεις της, αυτή τη φορά, δεν αφορούν ένα κύρος θεωρητικό ή θεολογικό, αλλά απολύτως «υπαρξιακό». Ένα κύρος που μετριέται με ζωές, πολλαπλάσιες των εκκλησιαζόμενων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή