Η μάχη των φαρμακείων δεν είναι αυτή που νομίζουμε

Η μάχη των φαρμακείων δεν είναι αυτή που νομίζουμε

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ πρώτης όψεως, ο «πόλεμος» που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στα φαρμακεία όλης της χώρας αφορά τα γνωστά είδη: μάσκες, αντισηπτικά, οινόπνευμα. Η ζήτηση ξεπερνά κατά πολλές τάξεις μεγέθους την προσφορά των ειδών αυτών, με αποτέλεσμα επικές αντιπαραθέσεις και απεγνωσμένες αναζητήσεις. Η πραγματική μάχη, όμως, αφορά το πώς θα αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού στο εσωτερικό των φαρμακείων και πώς θα παραμείνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί υγιείς, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

«Αν εμείς αρρωστήσουμε -χτύπα ξύλο- θα κάνουμε φοβερή ζημιά στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην πρώτη γραμμή. Αν ο φαρμακοποιός αρρωστήσει, το φαρμακείο θα κλείσει, γιατί και ο βοηθός θα μπει σε καραντίνα, ενώ μέχρι να το αντιληφθούμε, θα έχουμε κολλήσει όλους τους πελάτες.» επισημαίνει η Μαρία Αναλογίδου, φαρμακοποιός στους Αμπελοκήπους. Ο κίνδυνος θα μεγαλώνει όσο περισσότερα ήπια κρούσματα θα επιστρέφουν στο σπίτι τους με εντολή για ξεκούραση και λήψη αντιπυρετικών. «Σιγά σιγά, όλοι αυτοί που θα βγαίνουν θετικοί με ήπια συμπτώματα και θα τους λένε πήγαινε σπίτι σου και πάρε ένα ντεπόν, θα έρχονται στο φαρμακείο. Και μέσα στο φαρμακείο θα συνυπάρχει ένας φορέας κορωνοϊού και ένας καρδιοπαθής», επισημαίνει.

Με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, στο εξής στα φαρμακεία θα μπορούν να εισέρχονται το πολύ δύο πελάτες. Οι υπόλοιποι υποχρεούνται να περιμένουν σε ουρά έξω ενώ εντός του φαρμακείου οφείλουν να τηρούν απόσταση ενός μέτρου από τον πάγκο. «Μέχρι τώρα δεν έπαιρνα σοβαρά τα μέτρα προφύλαξης, το ομολογώ» λέει ο Δ.Μ., φαρμακοποιός στα Μεσόγεια Αττικής. «Από αύριο Δευτέρα όμως βάζω γάντια, μάσκες και ταινία στο πάτωμα για να δείχνω στους πελάτες πού πρέπει να περιμένουν».

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου κάποιοι πελάτες δυσανασχέτησαν με τους περιορισμούς στην είσοδο. Ένα χαρακτηριστικό των φαρμακείων στην Ελλάδα είναι ότι γίνονται «στέκια», με συγκεκριμένους, μόνιμους πελάτες να περνούν εκεί πολύ περισσότερο χρόνο από το απολύτως απαραίτητο. «Εν μέσω πανδημίας έρχονται για ζύγισμα, για την πίεση, είχα ανθρώπους που κάθησαν πάνω από δέκα λεπτά, δεν καταλαβαίνουν ότι στις τωρινές συνθήκες το φαρμακείο είναι για να μπεις, να κάνεις τη δουλειά σου και να φύγεις» λέει η Αναλογίδου. «Επίσης, η απόσταση από τον πάγκο είναι αδύνατο να τηρηθεί. Πώς θα τους δίνω τα φάρμακα αν στέκονται στο ένα μέτρο, θα τους τα πετάω;» Τέλος, αν οι πελάτες συνεχίζουν να εισέρχονται στο χώρο των φαρμακείων, τίποτα δεν τους απαγορεύει να αγγίζουν τα είδη προς πώληση.

Σύμφωνα με την Αναλογίδου, το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι η χρήση της θυρίδας, όπως γίνεται στις διανυκτερεύσεις. «Τυπικά χρειάζεται κάποια διοικητική πράξη για να επιτραπεί η χρήση της θυρίδας στο κανονικό ωράριο. Ελπίζω να εκδοθεί.Στην πράξη έχω συνάδελφο διαβητικό ο οποίος ήδη το εφαρμόζει. Και εγώ αυτό σκοπεύω να κάνω. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις, να μην τρέχουμε κατόπιν εορτής». 

Οι ανησυχίες των φαρμακοποιών συνδυάζονται με τις ανησυχίες των πολιτών που προξενούν τεχνητές ελλείψεις ζητώντας μαζεμένα φάρμακα πολλών μηνών. «Φεύγουν για το χωριό άρον άρον και θέλουν τα φάρμακα δύο και τριών μηνών μπροστά. Υπάρχει τρομερή αγωνία, μια μαμά μου παρήγγειλε 10 κουτιά γάλα. Αν έχεις διαβήτη, αν έχεις καρδιά, αν έχεις μωρό τα θέλεις όλα στοκ» λέει η Α.Α., φαρμακοποιός στον Περισσό. «Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και κάτι πελάτες «τέλειους». Αυτή την εβδομάδα μου ζήτησαν  τσοκαράκια για το καλοκαίρι και μολύβι για τα μάτια».

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αναλογία φαρμακείων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι θετικό σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, όπως οι σημερινές.”Εκεί που μας είχαν ισοπεδώσει και έλεγαν δεν σας χρειαζόμαστε, θα κάνουμε τα φαρμακεία αλυσίδες, τώρα ακούμε “μη μας λείψεις μη μας λείψεις”. λέει η Αναλογίδου. “Παρέχουμε μια υπηρεσία που δεν θα μπορούσες με τίποτα να τη βρεις σε απρόσωπα καταστήματα. Ο κορωνοϊός είναι η δικαίωση των συνοικιακών φαρμακείων” υποστηρίζει. Εστω κι αν, στο εξής, θα κρατούν ακόμη και τους πιο πιστούς πελάτες τους σε απόσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή