ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μένουμε σπίτι: κοκτέιλ με τρία υλικά (5 συνταγές)

ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

(Φωτογραφία: Shutterstock)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Οίνος - Ποτά, Συμβουλές, Κοκτέιλ, Μένουμε σπίτι

Η οδηγία είναι να μείνουμε στο σπίτι, ασφαλείς. Δείχνουμε κατανόηση, μένουμε ψύχραιμοι, περνάμε περισσότερο χρόνο με τους συγκατοίκους και τις οικογένειές μας, ξεκουραζόμαστε, χαλαρώνουμε, διαβάζουμε περισσότερο, περνάμε ωραία και εντός. Φτιάχνουμε κοκτέιλ με υλικά που μάλλον έχουμε στο οικιακό μπαρ, με βασικά είδη αλκοόλ, εύκολα σιρόπια που μπορούμε να παρασκευάσουμε γρήγορα. Πέντε επιδέξιοι bartenders μας δίνουν συνταγές και αποδεικνύουν πως ο περιορισμός μπορεί να μας κάνει ακόμα πιο δημιουργικούς. Τα υλικά είναι για ένα κοκτέιλ.

1. Opurist Martini από τον Κώστα Χατζή, To Λοκάλι (Σαρρή 44, Ψυρρή) 
Με ένα πολύ αρωματικό τσίπουρο ως ποτό βάσης πετυχαίνει ένα ξεχωριστό dry martini. 

Υλικά

  • 50 ml τσίπουρο
  • 5 ml λευκό, πολύ ξηρό βερμούτ
  • 5 ml άλμη από ελιές , κατά προτίμηση Καλαμών

Διαδικασία

Σε ένα δοχείο ή mixing glass βάζουμε πάγο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σουρώνοντας σε ένα χαμηλό ποτήρι με αρκετό πάγο. Γαρνίρουμε με μια ελιά Καλαμών.


 2. Daquiri από τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο

Ο Αλέξανδρος χρησιμοποιεί pineapple rum, δηλαδή ρούμι ανανά, το οποίο είναι ιδανική βάση για πολλά Τiki κοκτέιλ, από Daquiri και Mojito μέχρι punch και Pina Colada. Ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό ρούμι της αρεσκείας μας, λευκό ή παλαιωμένο.

Υλικά

  • 60 ml Rum
  • 20 ml σιρόπι ζάχαρης ( σε αναλογία 2 μέρη ζάχαρη, 1 μέρος νερό)
  • 35 ml φρέσκος χυμός lime

Διαδικασία

Σε ένα σέικερ βάζουμε πάγο και όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά για μερικά δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε κουπέ ποτήρι και σερβίρουμε.


 3. Highball Gimlet από την Τζώρτζια Γεωργακοπούλου, The Clumsies (Πραξιτέλους 30, Σύνταγμα) 

Μετά από αυτή την συνταγή, δεν θα ξαναπετάξουμε ποτέ το νερό στο οποίο βράσαμε χόρτα. Η Τζώρτζια αξιοποιεί το ζωμό και φτιάχνει ένα αρωματικό σιρόπι (cordial).

Υλικά

  • 50 ml gin
  • 30 ml cordial από ζωμό χόρτων (βλέπε διαδικασία)
  • τόνικ

Διαδικασία

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο από το ζωμό μαζί με 1.300 γρ. ζάχαρη και μερικές φλούδες γκρέιπφρουπ και βράζουμε για περίπου 1-2 λεπτά (από τη στιγμή του βρασμού). Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε το cordial σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο για πολλές εβδομάδες.

Για το ποτό: Βάζουμε στο σέικερ πάγο, το τζιν και το κρύο σιρόπι και χτυπάμε πολύ καλά. Σερβίρουμε σουρώνοντας σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με τόνικ.


4. Irish Manhattan από τον Φίλιππο Στερεό, The Gin Joint (Χρήστου Λαδά 1, Σύνταγμα)
Με 2-3 κόκκους μακροπίπερου στο αλκοόλ το ποτό αποκτά άλλο χαρακτήρα, ενώ μερικές σταγόνες μαστίχας το απογειώνουν.

Υλικά

  • 60 ml ουίσκι, αρωματισμένο με μακροπίπερι ( βάζουμε στην φιάλη 2-3 ολόκληρα μακροπίπερα για 24 ώρες και πριν το χρησιμοποιήσουμε, τα αφαιρούμε. Το μακροπίπερο το βρίσκουμε σε καταστήματα με μπαχαρικά)
  • 15 ml γλυκό κόκκινο βερμούτ
  • λικέρ μαστίχας

Διαδικασία

Σε ένα δοχείο ή mixing glass βάζουμε πάγο, προσθέτουμε το ουίσκι και το βερμούτ και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου Nick & Nora (με ποδαράκι) και ιδανικά ψεκάζουμε με μερικές σταγόνες από το λικέρ μαστίχας. Αν δεν έχουμε δοχείο για spray, περνάμε ελαφρώς το στόμιο του ποτηριού με λικέρ μαστίχας για να το αρωματίσουμε.


5. Venezian Spritz από την Τίνα Sardis, Μosaic (Ρωμανού Μελωδού 7, Χαλάνδρι)
Επιτυχημένη κλασική συνταγή, πολλαπλασιάζεται κατά βούληση, ή ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων.

Υλικά

  • 3 μέρη ξηρός αφρώδης οίνος
  • 2 μέρη ιταλικό bitter λικέρ
  • 1 μέρος σόδα

Διαδικασία

Σε ένα ποτήρι τύπου balloοn ή κρασιού βάζουμε πάγο και επειτα τη σόδα, το κρασί και τέλος το λικέρ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ