Eurogroup: Ρητορικές δεσμεύσεις, χωρίς μέτρα

Eurogroup: Ρητορικές δεσμεύσεις, χωρίς μέτρα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς νέα μέτρα ή ουσιαστικές νέες πρωτοβουλίες ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να «κάνουν χρήση όλων των αναγκαίων εργαλείων για τον περιορισμό των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών» της πανδημίας. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε ότι θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους ESM μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά δεν υπήρξε καμία σχετική απόφαση επ’ αυτού.

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει την εκτίμηση ότι τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προσεγγίζουν το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Επιπλέον, σημειώνεται, «έχουμε δεσμευτεί για την παροχή ρευστότητας ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, που αποτελείται από δημόσιες εγγυήσεις και αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Οι αριθμοί ενδεχομένως να αυξηθούν σημαντικά στο μέλλον». Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν την εισήγηση της Κομισιόν για την πιο ευέλικτη δυνατή ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να στηριχθούν επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και την «ετοιμότητα» της Επιτροπής «να ενεργοποιήσει τη ρήτρα γενικής εξαίρεσης [σ.σ.: συνιστά ουσιαστικά αναστολή του ΣΣΑ], που θα επιτρέψει περαιτέρω μέτρα μη αυτόματης δημοσιονομικής τόνωσης, διατηρώντας την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα».

«Θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας και το νόμισμά μας, ό,τι και να συμβεί και με οτιδήποτε μέσο διαθέτουμε», είπε στις δηλώσεις του στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορωνοϊός έχει εξαπολύσει μία σφοδρή καθοδική στροφή στην οικονομία» και δεσμεύτηκε ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα σταθεί εμπόδιο στην καταπολέμηση του ιού και των οικονομικών του συνεπειών».

Στη δική του παρέμβαση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε «δραματικούς καιρούς» και υπενθύμισε ότι ο ESM διαθέτει ένα περίσσευμα 410 δισ. ευρώ και μία σειρά από χρηματοδοτικά προγράμματα που δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί. Έδειξε διάθεση αναζητήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων και των προγραμμάτων αυτών – αλλά δεν προχώρησε πέραν αυτού.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι «δουλειά μας είναι να αντικαταστήσουμε τον φόβο με εμπιστοσύνη» και ότι η τρέχουσα κρίση «θα απαιτήσει άνευ προηγουμένου συντονισμό στα δημοσιονομικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή