Ετοιμότητα για τις ενεργειακές υποδομές

Ετοιμότητα για τις ενεργειακές υποδομές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια διαρκή μάχη προκειμένου να κρατηθούν όρθιες κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ρεύμα και φυσικό αέριο βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιοι φορείς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ακόμη και σχέδιο επιστράτευσης εργαζομένων σε κρίσιμες ειδικότητες αν οι συνθήκες το απαιτήσουν, προκειμένου να διασφαλισθεί η αδιάλειπτη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς.

Οι διοικήσεις των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΗ έχουν καταγράψει τις κρίσιμες ειδικότητες για τη λειτουργία των δικτύων αλλά και των μονάδων παραγωγής προκειμένου αν απαιτηθεί να βρίσκονται στη διάθεση της εταιρείας για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτό στην πράξη, όπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες, σημαίνει ότι το εξειδικευμένο αυτό τεχνικό προσωπικό θα μεταφερθεί και θα διαμένει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του για να αποφευχθεί η μόλυνσή του με τον κορωνοϊό και να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. «Δεν είμαστε εκεί αλλά είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε και αυτό το μέτρο εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις προχωρημένης διείσδυσης του κορωνοϊού», τονίζει στην «Κ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος συντονίζει από πλευράς του υπουργείου τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα της τροφοδοσίας και ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ εφαρμόζουν ήδη έκτακτα μέτρα προστασίας του συνόλου των εργαζομένων τους καθιερώνοντας την εξ αποστάσεως εργασία για το διοικητικό προσωπικό, ενώ αυστηρά μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για το τεχνικό προσωπικό. Η μεταφορά του τεχνικού προσωπικού του ΔΕΣΦΑ στο Κέντρο Ελέγχου και Κατανομής Φορτίου (ΚΕΚΦ) στο Πάτημα Ελευσίνας και στο Κέντρο Ελέγχου στον Σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, πραγματοποιείται με έναν τεχνικό ανά αυτοκίνητο, αποφεύγοντας να είναι δύο ή περισσότερα άτομα σε ένα όχημα, καθώς και τη χρήση λεωφορείων. Στον ΑΔΜΗΕ το 85%-90% του διοικητικού προσωπικού δουλεύει εξ αποστάσεως, ενώ και η διοίκηση έχει χωριστεί σε δύο ομάδες ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή επιχειρησιακή συνέχεια της εταιρείας. Εχουν δημιουργηθεί ομάδες τεχνικών που εναλλάσσονται στις βάρδιες χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και τα control rooms απολυμαίνονται κάθε φορά που αλλάζει βάρδια.

Καθημερινά απολυμαίνονται και όλα τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα που μεταφέρουν τους τεχνικούς στις ζωτικές για το ηλεκτρικό σύστημα εγκαταστάσεις του δικτύου, ενώ έχει δοθεί οδηγία να μην κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικά μέτρα προστασίας έχει πάρει και η ΔΕΗ για τους τεχνικούς των μονάδων παραγωγής, οι οποίοι επίσης δουλεύουν σε βάρδιες που δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, ενώ τηλεργασία εφαρμόζει από χθες για το διοικητικό της προσωπικό. Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται και από τον ΔΕΔΔΗΕ το έργο του οποίου αυτή την περίοδο επικεντρώνεται κυρίως στις βλάβες και την επιδιόρθωσή τους. Πρόβλημα επάρκειας ισχύος δεν υφίσταται και αυτό γιατί η ζήτηση που πάντα αυτή την περίοδο διαμορφώνεται στα χαμηλότερα ετήσια επίπεδα έχει μειωθεί και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό (κλείσιμο σχολείων, ξενοδοχείων, εστίασης κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή