Μόνο με ραντεβού και email θα γίνεται η επικοινωνία με εφορία

Μόνο με ραντεβού και email θα γίνεται η επικοινωνία με εφορία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των εφοριών, των τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Από την περασμένη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ οι οδηγίες του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που προβλέπουν αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας και συναλλαγής των φορολογουμένων με τις ΔΟΥ, τα τελωνεία και τα υποκαταστήματα του Χημείου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η προσέλευση του κοινού περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και η επικοινωνία θα γίνεται ως εξής:

• Οι συναλλασσόμενοι θα διατυπώνουν τα αιτήματά τους τηλεφωνικά ή μέσω email.

• Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συναλλασσόμενος να αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του (email και τηλέφωνο). Ο ειδικός κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων και τηλεφώνων εξυπηρέτησης του κοινού, κατά την περίοδο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

• Ολα τα έγγραφα που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι θα αποστέλλονται μέσω email και θα πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου υπαλλήλου.

• Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό ο ενδιαφερόμενος να εξυπηρετηθεί εξ αποστάσεως, αλλά πρέπει να επισκεφθεί την υπηρεσία, αυτό γίνεται μόνο μέσω ραντεβού. Το αίτημα για ραντεβού διατυπώνεται μέσω email ή τηλεφώνου.

• Στην είσοδο των υπηρεσιών θα υπάρχει υπάλληλος που θα υποδέχεται τους συναλλασσομένους, θα ελέγχει αν όντως έχουν κλείσει ραντεβού και θα τους κατευθύνει σχετικά, ώστε να είναι ελεγχόμενη η αναμονή και η είσοδός τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιούνται οι αναγκαίες προσαρμογές των χώρων για την υποδοχή, την αναμονή και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ λαμβάνει μέτρα για  την προστασία των εργαζομένων της και των πολιτών. Ολες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν με τη φυσική παρουσία του 1/3 των εργαζομένων τους, με εναλλαγή ανά εβδομάδα (για παράδειγμα, αν μια υπηρεσία έχει 30 υπαλλήλους, οι πρώτοι 10 την πρώτη εβδομάδα, οι επόμενοι 10 τη δεύτερη και οι επόμενοι 10 την τρίτη και ούτω καθεξής). Τα 2/3 θα δουλεύουν από το σπίτι τους με τηλεργασία.

Λειτουργία τελωνείων

• Απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο των τελωνείων σε κοινό και εκτελωνιστές και αξιοποιούνται πλήρως οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

• Σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνει φυσικός έλεγχος, καθώς και όπου απαιτείται φυσική παρουσία συναλλασσομένου, θα γίνεται εκτός τελωνειακού καταστήματος, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης πριν και μετά τη συναλλαγή.

Γενικό  Χημείο του Κράτους

Οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους:

• Θα παραλαμβάνουν τα δείγματα στην είσοδο.

• Θα έχουν πλήρη εικόνα της ταυτότητας και ιχνηλασιμότητας των προσώπων που τα προσκομίζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιοριστούν και οι φυσικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις θα πραγματοποιούνται έλεγχοι και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή