Ισχυρός άνεμος επενδύσεων από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ισχυρός άνεμος επενδύσεων από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας αιολικών πάρκων R.F. Energy Ομαλιές Α.Ε. προχώρησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κίνηση η οποία σηματοδοτεί μια νέα γενιά επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα στον ενεργειακό κλάδο. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε χθες η εισηγμένη, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την απόκτηση της εν λόγω εταιρείας, το επενδυτικό της πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 550 εκατ. ευρώ, καθώς θα ενσωματωθούν σε αυτό και κάποια από τα νέα αιολικά πάρκα που δρομολογούσε η R.F. Energy Ομαλιές στην περιοχή της Εύβοιας.

Η εταιρεία που εξαγοράστηκε ήταν θυγατρική της R.F. Energy, συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Στην κατοχή της είναι ένα συγκρότημα 11 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 213 MW στην περιοχή της νοτιοανατολικής Εύβοιας. Για το εν λόγω πάρκο έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, καθώς και δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Επίσης, η εταιρεία έχει υποβάλει αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για 45 MW ακόμη και κατέχει και μία άδεια παραγωγής για 12 MW στην ίδια περιοχή.

Σε αυτή τη φάση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένεται να προχωρήσει στην κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των νέων αιολικών πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ να ξεπερνάει πλέον τα 400 MW και η συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ. 

Στρατηγικός στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι να αναπτύξει έργα ΑΠΕ συνολικού μεγέθους 2.000 MW έργων ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την προσθήκη και του συγκροτήματος αιολικών στην Εύβοια, ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με το 2025, που είχε αρχικά προσδιοριστεί. Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη.

Πέραν των ανωτέρω νέων επενδύσεων σε αιολικά πάρκα στην Εύβοια, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν νέα αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε έργα περιβάλλοντος, αλλά και σε έργα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, απαραίτητες για την εξισορρόπηση των δικτύων μεταφοράς και τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα. Οι ήδη δρομολογημένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τα νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, σηματοδοτούν την αύξηση της συνολικής αξίας του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου σε επίπεδο άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης ανέφερε ότι «με τις νέες επενδύσεις που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ανεβάζουμε το ύψος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας μας για την ελληνική αγορά στο 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών. Παράλληλα, οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή