Zάγκρεμπ by locals

6' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Burek με τυρί, κροατικές craft μπίρες και μια «διαστημική» εικαστική εγκατάσταση με έργα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Αγορά τροφίμων Mali plac

Nova ves 17

Τηλ. +385 959152711

Τετάρτη 16.00-20.00

Κολοκυθόπιτα: 1,6 ευρώ

Zάγκρεμπ by locals-1

Το εμπορικό κέντρο Kaptol Centar στεγάζει κάθε Τετάρτη την αγορά Mali plac, με προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, σπιτικά εδέσματα, vegan επιλογές, μπαχαρικά, κ.ά.

Η επίσκεψη σε εμπορικό κέντρο φαντάζομαι ότι δεν είναι στις προτεραιότητες ενός επισκέπτη. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν όταν μιλάμε για το Kaptol Centar, που κάθε Τετάρτη φιλοξενεί το Mali plac (Μικρή Αγορά). Εδώ θα βρείτε βιολογικά τρόφιμα, σπιτικά εδέσματα (αλμυρά ή γλυκά) και κάποια φυσικά καλλυντικά, όλα από μικρούς παραγωγούς. Vegan κέικ, τσιπς από κέιλ, αγιουρβεδικό τσάι, φυσικά σιρόπια και ασυνήθιστα μπαχαρικά είναι μερικά από αυτά. Στους περισσότερους πάγκους μπορείτε να δοκιμάσετε λίγο απ’ όλα, με τους ενθουσιώδεις πωλητές να σας εξηγούν τι είναι τι και γιατί κάνει καλό στην υγεία.

 – Mirna Maric


Κινηματογράφος Tuskanac

Tuskanac 1

Τηλ. +385 14834039

Εισιτήριο: 2,5 ευρώ

Zάγκρεμπ by locals-2

Οι σινεφίλ περάστε μια βόλτα από τον κινηματογράφο Kino Tuskanac. © Samir Ceric Kovacevic

Είναι ένα μάλλον κρυμμένο σινεμά, που αρχικά δεν εντυπωσιάζει. Μην αφήσετε την εξωτερική όψη του να σας ξεγελάσει, όμως, γιατί το Kino Tuskanac δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια σινεφιλική κυψέλη, ένα κέντρο που προάγει την κινηματογραφική εκπαίδευση. Λειτουργεί από το 2001 και παρουσιάζει ταινίες κλασικές, μη εμπορικές, εναλλακτικές, πειραματικές, καλλιτεχνικές. Κι επειδή δεν πρόκειται για ένα τυπικό σινεμά, εδώ δεν θα βρείτε να αγοράσετε ποπ κορν (αν θέλετε να δείτε ταινία μασουλώντας κάτι νόστιμο, καλύτερα να φέρετε τα δικά σας σνακ).    

– Tamara Lipnjak


Πλατεία Αγίου Μάρκου

Trg svetog Marka

Δωρεάν

Zάγκρεμπ by locals-3

Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην ομώνυμη πλατεία. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

Στην πλατεία Αγίου Μάρκου (Trg svetog Marka) χτυπάει η καρδιά της Άνω Πόλης του Ζάγκρεμπ. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη, όμορφο, ήσυχο, γεμάτο ιστορία. Το όνομα της πλατείας προέρχεται από τον πολιούχο της Βενετίας, αφού δεν ήταν λίγοι οι Βενετοί οικοδόμοι που μετακόμισαν στο Ζάγκρεμπ για να συμβάλουν στην κατασκευή των οχυρωματικών τειχών του. Από το 1242 που το Ζάγκρεμπ έγινε ελεύθερη βασιλική πόλη, η πλατεία έχει «δει» τα πάντα. Εδώ λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο, το πρώτο θέατρο, το πρώτο ραδιόφωνο της πόλης. Σήμερα, στο σημείο κυριαρχεί η όμορφη εκκλησία του Αγίου Μάρκου με την πολύχρωμη σκεπή, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο διάσημος πύργος Lotrscak, που είναι ορατός από κάθε σημείο της πλατείας.

 – Nina Lalic


Γαλλικό Περίπτερο

Savska cesta 25

Τηλ. +385 4593636

Δευτέρα-Παρασκευή 14.00-20.00,

Σάββατο 10.00-14.00

Είσοδος ελεύθερη

Το περίεργο στρογγυλό κτίριο χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 ως περίπτερο της Γαλλίας στο Zagreb Fair. Το πιο χαρακτηριστικό –και αρχιτεκτονικά αξιόλογο– στοιχείο του είναι η στέγη με τις λεπτές ατσαλένιες πλάκες και το γυάλινο άνοιγμα. Η σταθερότητά της προβλημάτισε πολλούς, όμως ο αρχιτέκτονας Lafaille έπεισε και τους πιο δύσπιστους κάνοντας ποδήλατο πάνω της. Μετά από χρόνια παρακμής, το περίπτερο ανέκτησε την αρχική του δόξα το 2014. Πλέον λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων, φιλοξενώντας από συναυλίες πειραματικής μουσικής μέχρι εκθέσεις. Το εσωτερικό του είναι πανέμορφο και η ακουστική του υπέροχη, γι’ αυτό και αξίζει να το επισκεφθείτε.     

–Mirna Maric


Bacchus Jazz Bar

Trg kralja Tomislava 16

Τηλ. +385 915872620

Δευτέρα-Σάββατο 08.00-00.00

Μπουκάλι μπίρα: 2,3 ευρώ

Όταν έκλεισε, στενοχωρήθηκα πολύ, γιατί το Bacchus Jazz Bar ήταν μια όαση, ένας παράδεισος με τεράστιες συκιές (που τον Αύγουστο άφηναν τους καρπούς τους να πέσουν πάνω στα τραπέζια μας). Τα καλά νέα είναι ότι το μαγαζί ανοίγει πάλι, κι έτσι φέτος θα έχουμε το στέκι μας για τα ζεστά, τεμπέλικα καλοκαιρινά απογεύματα και τις δροσερές τζαζ βραδιές. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει επενδύσει σε καινούργια έπιπλα αυλής. Όσο για τον κήπο, φαίνεται ακόμα πιο φουντωτός. Το συγκεκριμένο μπαρ είναι ιδανικό για να πιείτε μια μπίρα, όταν δεν είστε ακόμα έτοιμοι να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας.

 – Tamara Lipnjak


Εγκατάσταση Grounded Sun

Bogoviceva ulica 3

Δωρεάν

Zάγκρεμπ by locals-4

To γλυπτό «Grounded Sun», έπειτα από πολλές μετακινήσεις, βρίσκεται πλέον επί της οδού Bogoviceva. (Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ)

Όλα άρχισαν από το «Grounded Sun», ένα διάσημο γλυπτό που φιλοτεχνήθηκε από τον Ivan Kozaric το 1971. Αρχικά είχε τοποθετηθεί μπροστά από το κτίριο της Όπερας, όμως φαίνεται ότι η αφηρημένη τέχνη δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο Ζάγκρεμπ κι έτσι το γλυπτό άλλαξε αρκετές τοποθεσίες ώσπου να καταλήξει το 1994 στην οδό Bogoviceva. Το 2004, ο καλλιτέχνης Davor Preis δημιούργησε την εγκατάσταση «Nine Views», με εννέα πλανήτες σε αντίστοιχο μέγεθος και απόσταση (υπό κλίμακα) από το «Grounded Sun» όπως οι πραγματικοί από τον Ήλιο. Άρης, Γη, Αφροδίτη, Ερμής βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ οι υπόλοιποι είναι λίγο πιο απομακρυσμένοι. O Πλούτωνας κλάπηκε μυστηριωδώς όταν έχασε το στάτους του ως πλανήτης (πλέον θεωρείται πλανήτης νάνος), όμως η πλακέτα του βρίσκεται ακόμα εκεί.  

 – Mirna Maric


Μπαρ A la Birc

Trnjanska cesta 25

Τηλ. +385 981802754

Δευτέρα-Σάββατο 06.00-00.00,

Κυριακή 07.00-00.00

Καφές με γάλα: 1,5 ευρώ

 

Το A la Birc είναι ένα απλό μπαράκι, όμως είναι τόσο ευχάριστο που πολύ συχνά καταλήγεις να ξοδεύεις ώρες ολόκληρες εκεί.  Για τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει η μεγάλη βεράντα μπροστά, για τους χειμερινούς ο κήπος με το τζαμωτό και το τζάκι στο πίσω μέρος.  Όσο για το μενού, περιλαμβάνει ζεστή παχιά σοκολάτα και καλές μπίρες. Η μουσική ραδιοφώνου που ακούγεται είναι πάντα καλή.  Βάλτε στην εξίσωση και το φιλικό προσωπικό και μάνι μάνι έχετε στη λίστα σας ένα πολύ καλό συνοικιακό στέκι.

 –  Iva Bezinovic-Haydon


Εστιατόριο Burek

Dolac 9

Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-21.00,

Σάββατο 07.00-15.00,

Κυριακή 07.00-14.00

Μερίδα burek: 1,6 ευρώ

Zάγκρεμπ by locals-5

Οι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ λατρεύουν το burek, όπως αυτό που σερβίρει το εστιατόριο Burek. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ, έτσι κι εγώ λατρεύω το burek, που αντλεί τις ρίζες του από το τουρκικό börek. Το καλύτερο μέρος για να το δοκιμάσει κανείς λέγεται, επίσης, Burek και βρίσκεται κοντά στην αγορά Dolac. Πρόκειται για ένα μαγαζί που δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα εδώ και δεκαετίες. Έχουν κάνει κάποιες μικρές αλλαγές στον χώρο, όμως η κουζίνα και το φαγητό παραμένουν ίδια. Ένα γεύμα στο Burek είναι τόσο απλό όσο και το ίδιο το πιάτο: η μόνη επιλογή που καλείσαι να κάνεις ως πελάτης είναι αν προτιμάς γέμιση με κρέας ή τυρί.

 – Nevena Mikec


Παμπ Horvati

Ulica Rudolfa Bicanica 12

Δευτέρα-Σάββατο 06.00-00.00,

Κυριακή 07.00-23.00

Ξανθιά μπίρα: 3,2 ευρώ

Tο καφέ Horvati πρωτοάνοιξε το μακρινό 1967, όμως πλέον λειτουργεί ως παμπ. Πέρα από το όνομα, το νέο μαγαζί διατηρεί τη γοητεία και τη φιλική του ατμόσφαιρα. Εδώ πάντα θα συναντήσεις κάποιον γνωστό σου και ο σερβιτόρος δεν θα ξεχάσει ποτέ το αγαπημένο σου ποτό. Ο κατάλογος με τις μπίρες είναι φανταστικός. Περιλαμβάνει σχεδόν κάθε ντόπια craft μπίρα που κυκλοφορεί στην αγορά και, πιστέψτε με, οι κροατικές ποιοτικές μικροζυθοποιίες όλο και αυξάνονται. Το μαγαζί σερβίρει, επίσης, καφέ και τσάι.  

 – Nevena Mikec


Ψητοπωλείο Zar

Huga Badalica 19

Τηλ. +385 17787849

Δευτέρα-Σάββατο 09.30-22.00,

Κυριακή 11.00-16.30

Γεύμα: 4,7 ευρώ

Λατρεύω το BBQ και συνεχώς ψάχνω νέα ψητοπωλεία. Τελευταία μου ανακάλυψη είναι το Zar (έφτασε στ’ αυτιά μου από στόμα σε στόμα, όπως και πολλά άλλα μέρη σε αυτή την πόλη), το οποίο φημίζεται για τρία πιάτα: κεμπάπ, κεμπάπ με τυρί και ένα γκουρμέ μπέργκερ. Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω ποιο είναι το καλύτερο από τα τρία, οπότε θα πρέπει να τα δοκιμάσετε όλα για να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα. Οι μερίδες είναι μεγάλες και οι τιμές λογικές. Για μένα, αυτό το μαγαζί είναι ο ναός του ψητού κρέατος, και μάλιστα στο κέντρο της πόλης.  

 –  Hrvoje Brigljevic

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή