Νομοθετώντας στη Βουλή την εποχή του κορωνοϊού

Νομοθετώντας στη Βουλή την εποχή του κορωνοϊού

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυστηρή τήρηση όλων των ειδικών, έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας, η Βουλή σήμερα ψήφισε ένα νομοσχέδιο και ολοκλήρωσε την επεξεργασία ενός δεύτερου στην αρμόδια Επιτροπή.

Οι ελάχιστοι -ένας από κάθε κόμμα και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι- βουλευτές που έλαβαν το λόγο, κατά την εισαγωγή των σύντομων τοποθετήσεων τους εξέφρασαν την ευχή να ξεπεραστούν το γρηγορότερο δυνατόν τα προβλήματα και να επιστρέψει η κανονικότητα στις ζωές όλων, ενώ αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα λήψης και τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας όλων των πολιτών.

Είναι στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, άλλωστε, που και οι ίδιοι έλαβαν θέσεις απομακρυσμένα ο ένας από τον άλλο, τόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας όσο και στη Γερουσία, ενώ το ίδιο τήρησαν και οι υπάλληλοι της Βουλής που για λειτουργικούς λόγους (πρακτικογράφοι και άλλοι) ήταν παρόντες.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, είναι οι δύο παρεμβάσεις που έκανε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Νικ. Κακλαμάνης: Αρχικώς όταν διαπίστωσε ότι ορισμένοι είχαν επιλέξει να κρατήσουν κοντινή απόσταση από συναδέλφους τους, από την έδρα εκείνος έδωσε οδηγίες να απομακρυνθούν επιλέγοντας θέσεις με μεγαλύτερη απόσταση.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε εκείνους οι οποίοι φροντίζουν να υπάρχει κάθε φορά ένα καθαρό ποτήρι με νερό στο βήμα για τους ομιλητές, ζήτησε ο ανεφοδιασμός να γίνεται πριν ανέβει κάθε φορά ο ομιλητής στο βήμα, ώστε να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλο.

Κατά τα λοιπά, άπαντες -όπως προαναφέρθηκε- τοποθετήθηκαν εκφράζοντας θετικές σκέψεις και προτάσεις, σε ένα περιβάλλον γενικότερης σύμπνοιας.

«Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους συμπολίτες μας οι οποίοι υποφέρουν και περνάνε δύσκολες στιγμές λόγω της πανδημίας, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου απέναντι στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βεβαίως να απευθύνω και εγώ με την πλευρά μου το μήνυμα που απευθύνουμε όλοι: "Μένουμε σπίτι"», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, νομοθέτημα αρμοδιότητας του οποίου ετέθη προς τελική επεξεργασία και ψήφιση.

«Είναι πραγματικά μια περίεργη στιγμή για εμένα. Είμαι νέος βουλευτής και αυτή είναι η πρώτη μου εισήγηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για μια τιμητική διαδικασία στην πορεία ενός πολιτικού -έτσι κι αλλιώς θα ένιωθα την ευθύνη της στιγμής-, ωστόσο η συγκυρία για τη χώρα μας, την Ευρώπη, την υφήλιο είναι μοναδική. Η γενιά μας δοκιμάζεται από κινδύνους, που κακώς δεν πιστεύαμε πως θα αντιμετωπίσουμε ποτέ, που ακούγαμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας ως εμπειρίες μιας άλλης εποχής. Αντιλαμβανόμενος, λοιπόν, τη σημασία των ημερών θα ήθελα να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου προς την Κυβέρνηση και την στήριξή μου προς όλες τις αποφάσεις που πήρε για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης και να ζητήσω από όλους τους πολίτες να σεβαστούν τις αποφάσεις αυτές, να υπακούν στις εντολές και να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη για την οποία πολύ καλά ξέρω ότι είναι ικανοί» είπε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Β. Βασιλειάδης.

«Και εμένα είναι η πρώτη μου εισήγηση στην Ολομέλεια του Σώματος και βέβαια σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για όλη την ελληνική κοινωνία» σημείωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θ.Ξανθόπουλος και συνέχισε: «Θέλω από το Βήμα εδώ της Βουλής να πω ότι το «Μένουμε Σπίτι» είναι προϋπόθεση για τη συλλογική μας επιβίωση και πρέπει να το ακολουθήσουμε όλοι. Ταυτόχρονα προσβλέπουμε με πολύ μεγάλη ελπίδα στους άντρες και τις γυναίκες του εθνικού συστήματος υγείας, οι οποίοι με αυταπάρνηση αυτές τις στιγμές δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να αναταχθεί η κοινωνία. Και θέλω να πω επίσης ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ανατάξαμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που βρισκόταν σε κατάρρευση, αφήσαμε ανοιχτά ζητήματα για την περαιτέρω βελτίωση του, υπάρχει ένα μαξιλάρι περί τα 35 δισεκατομμύρια από το οποίο μπορεί η νυν Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει δράσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και με αυτόν τον τρόπο εμείς αντιλαμβανόμαστε και την πολιτική μας απέναντι στην κοινωνία και τη στάση μας απέναντι στα ζέοντα, φλέγοντα και μείζονα ζητήματα του τόπου».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο κ. Β. Κεγκέρογλου σημείωσε: «Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι αχαρτογράφητα τα νερά τα οποία βαδίζουμε, όμως πρέπει να βαδίσουμε υπεύθυνα, συλλογικά, με ψυχραιμία και αυτοπειθαρχία. Η ατομική ευθύνη, να το τονίσουμε για άλλη μια φορά, είναι σε αυτή την περίπτωση κοινωνική ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη και πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) εξέφρασε εκ νέου τη θέση του κόμματος του για διακοπή των εργασιών της Βουλής, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να νομοθετηθούν μέτρα για την τρέχουσα κρίση: «Το ΚΚΕ στη Διάσκεψη των Προέδρων είχε εκφράσει μια συγκεκριμένη άποψη, η οποία βεβαίως απορρίφθηκε, ότι θα πρέπει λόγω των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν από την πανδημία να διακοπεί η λειτουργία της Βουλής και αυτή να συγκαλείται μόνο όταν υπάρχουν έκτακτα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τα θέματα που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή για τις επιπτώσεις που αυτή έχει στους εργαζόμενους και στη λαϊκή οικογένεια. Τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να απασχολούν τη συνεδρίαση και όχι άλλου είδους νομοσχέδια».

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα, υπογράμμισε: «Φυσικά και στηρίζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όλα εκείνα που θα ληφθούν με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Σίγουρα, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη, για να καταφέρει να αντέξει το σύστημα υγείας και η οικονομία μας. Έχουμε καταθέσει σαφείς και κοστολογημένες προτάσεις και είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε ό,τι χρειαστεί. Σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο στους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία αλλά και όλους εκείνους τους ανθρώπους που δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ, σε άλλεςεπιχειρήσεις, σε φαρμακεία, σε φούρνους, σε όσα καταστήματα θα μείνουν από αύριο ανοικτά και θα είναι εκεί, για να μας βοηθήσουν».

Αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που είχε ως αντικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το ΚΚΕ, πάντως, επαναλαμβάνοντας την προαναφερθείσα θέση του να δηλώνει ότι αποχωρεί από τη συνεδρίαση.

Τέλος, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τα έως τώρα μέτρα ειδικά για τον οικονομικό τομέα δεν επαρκούν και πως χρειάζονται και άλλα για τις

επιχειρήσεις που πλήττονται, προσθέτοντας πως θα τα πει και στον επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό, εντός της ημέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή