Αμεση ανάλυση: Ο ιός της πολιτικής

Αμεση ανάλυση: Ο ιός της πολιτικής

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες πολίτες σε διάστημα δέκα ετών αντιμετώπισαν κρίσιμες καταστάσεις και απέκτησαν συσσωρευμένες εμπειρίες για τη διαχείρισή τους, πιθανότατα δίχως προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρκετοί θεωρούν βάσιμα ότι η χώρα υστερεί σε πολλά πεδία οργάνωσης και ανάπτυξης συγκριτικά προς τους σχετικούς δείκτες Ε.Ε. Ωστόσο, παραβλέπεται ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση ουσιαστικής αναμόρφωσης σε κάθε επίπεδο.

Δεν χρειάζεται να απαριθμήσει κάποιος τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι το νέο mindset, οι αντιλήψεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν εδραιωθεί σχετικά με το ρόλο του κράτους, τον κομματικό ανταγωνισμό, την ατομική ευθύνη των πολιτών, τη θέση μας στα υπερεθνικά δίκτυα πολιτικής συνεργασίας, η πρόσληψη του διεθνούς γίγνεσθαι.

Η τρέχουσα διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού είναι διδακτική. Η κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τις αποφάσεις της κάνοντας καλή διάγνωση του επερχόμενου κινδύνου και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την αναγκαία ετοιμότητα και προσαρμογή των δημοσίων υπηρεσιών. Στην περίπτωση της κρίσης στον Εβρο οι μονάδες άμυνας και ασφάλειας έλαβαν τις κατάλληλες εντολές για την αντιμετώπιση μείζονος κινδύνου, ενώ αξιοποιήθηκε πλήρως ο ευρωπαϊκός παράγοντας.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις ένα πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας συντάχθηκε και ασμένως υποστήριξε την εθνική πολιτική, όπως συνέβη και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με μία λέξη, το κράτος λειτουργεί και είναι αποτελεσματικό όταν η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα καλύτερα δεδομένα πολιτικής, και ταυτόχρονα δημιουργεί ισχυρές συμμαχίες υποστήριξης στην κοινωνία.

Η μεταβολή των αντιλήψεων κάθε άλλο παρά ευχερής ήταν. Προέκυψε έπειτα από μία επώδυνη θέαση της πραγματικότητας (της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, της απειλής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ε.Ε., της επιρροής ακραίων ιδεολογιών, της καταστροφής στο Μάτι κά). Η προσαρμογή πραγματοποιήθηκε τόσο σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών, όσο και σε επίπεδο απλών ψηφοφόρων.

Στο τρέχον διάστημα κρίνονται πολλά. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανταπόκριση των δημοσίων υπηρεσιών, η αποκατάσταση των συνεπειών στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς και η αντιμετώπιση των κινδύνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προσδιορίσουν το μέλλον της χώρας. Η ταχύτητα των εξελίξεων και η ένταση των γεγονότων είναι τέτοια, ώστε η ποιότητα των αποφάσεων να αξιολογείται άμεσα και η απόσταση μεταξύ «ωσαννά» και «σταύρωσον αυτόν» να έχει δραματικά ελαχιστοποιηθεί.

Στην προσπάθεια αυτή διαφαίνεται μία νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί και μία καλύτερη σχέση αντιπροσώπευσης και εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς θεσμούς. Προκειμένου να απαλλαγούμε από το άγος του «ιού» της πολιτικής, δηλαδή της απαξιωτικής αντιμετώπισης των πολιτικών υποκειμένων (πολιτικών και θεσμών).

Το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αξιοποιήσει την – κατά παράδοξη ερμηνεία – ευνοϊκή συγκυρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό απόθεμα ευρύτερης υποστήριξης προς την περαιτέρω ανασυγκρότηση του κράτους, την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η υποστήριξη αυτή πρέπει να διαχυθεί προς τα κόμματα, να ανανεώσει το πολιτικό ενδιαφέρον και να ενισχύσει ποιοτικά τα εναλλακτικά κυβερνητικά προγράμματα με γνώμονα την προσαρμογή, αν όχι υπέρβαση, των καλύτερων προτύπων πολιτικής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι ηγεσίες πρέπει να χαράσσουν την κατεύθυνση και οι πολίτες με κριτική διάθεση να αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι ορθή και να παρέχουν στήριξη, ακόμη και όταν η πορεία είναι εξαιρετικά δύσβατη.   

* Ο κ. Μάνος Παπάζογλου είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή