Διενέργεια μαζικών τεστ για τον έλεγχο της επιδημίας

Διενέργεια μαζικών τεστ για τον έλεγχο της επιδημίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη μαζικών δειγμάτων από πολίτες και διενέργειας τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, ειδικά μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών που δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα, προτείνουν βιολόγοι. Στην πραγματικότητα, θεωρούν πιο ενδεδειγμένο τον τρόπο που ακολουθείται στη Νότια Κορέα και στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως η χώρα διαθέτει τον αριθμό και την ποιότητα διαπιστευμένων εργαστηρίων μοριακής βιολογίας ώστε να πραγματοποιηθούν τα τεστ για κορωνοϊό, ακόμα και χωρίς τα εισαγόμενα σχετικά kit, που εμφανίζουν έλλειψη.

Σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας στο Παν. Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας. «Η Ν. Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, αναλογικά αυτό για την Ελλάδα σημαίνει 3.000 δείγματα από όλες τις ηλικίες. Ανάλογη τακτική ακολουθεί και η Γερμανία. Αποτέλεσμα: η Γερμανία έχει 25 φορές και η Κορέα σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα από την Ιταλία. Και αυτό γιατί η Κορέα κατάρτισε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτούς θέλουμε να βρούμε», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κουρέτας, σημειώνοντας πως τα σημεία αυτά μετέφερε και στον πρωθυπουργό.

Στην Ελλάδα διενεργούνται καθημερινά πολύ λίγα τεστ (περίπου 300-400), κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία, δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής κρουσμάτων στις νέες ηλικίες. «Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν να είναι αργά. Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξης εξοπλισμού και προσωπικού, με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο. Με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ. Πρέπει να φτιάξουμε τον χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα (συνεργεία στον δρόμο να παίρνουν δείγμα από το στόμα μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη», αναφέρει η επιστολή του κ. Κουρέτα. «Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κατ’ αρχήν, υπάρχουν πολλά εργαστήρια αυτού του επιπέδου στην Ελλάδα, δημόσια ή ιδιωτικά. Για τη διενέργεια του τεστ απαιτείται πιστοποίηση για επίπεδο βιοασφάλειας 2, που διαθέτει πλήθος εργαστηρίων. Επίσης, το τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερο κόστος, είναι σχετικά φθηνό», τονίζει ο κ. Κουρέτας στην «Κ».

«Πολλά εργαστήρια μοριακής βιολογίας στην Ελλάδα, όπως των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και όχι μόνο, μπορούν να πραγματοποιήσουν τεστ ελέγχου για κορωνοϊό σε δείγματα που θα έρχονται από τον ΕΟΔΥ. Ακόμα και χωρίς το συγκεκριμένο kit, μπορεί να γίνει ανάλυση in house, δηλαδή στο εργαστήριο. Υπάρχουν σχετικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν, οι κανόνες ασφαλείας είναι δεδομένοι, η διαδικασία είναι στάνταρ», τονίζει στην «Κ» ο Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Ιατρικής στο Παν. Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων. «Η ευρεία ανάλυση δειγμάτων θα συνδράμει στη συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας. Οσο περισσότερη πληροφορία έχουμε τόσο το καλύτερο. Υπάρχει διαθέσιμο δυναμικό που σήμερα δεν αξιοποιείται».

«Συνθήκες πίεσης χρόνου»

Ο κ. Βανταράκης υπογραμμίζει και τη μεγάλη συνεισφορά του προσωπικού, το οποίο εργάζεται σήμερα στα τέσσερα εργαστήρια που πραγματοποιούν τεστ για κορωνοϊό (στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Αριστοτέλειο και στο Παν. Πατρών). «Βιοεπιστήμονες, εργαστηριακοί ιατροί και τεχνολογικό προσωπικό δίνουν τη δική τους μάχη για την αντιμετώπιση της ίωσης, μέσα σε συνθήκες πίεσης χρόνου και ελλιπούς στελέχωσης. Μιλάμε για εργασιακές συνθήκες που μπορεί να φτάνουν και στην εξουθένωση. Υπάρχει άγχος για την αποφυγή λάθους στο αποτέλεσμα του τεστ, μέσα σε πολύ διευρυμένα ωράρια, καθώς τα δείγματα δεν έρχονται με… ραντεβού», λέει στην «Κ» ο κ. Βανταράκης, μη παραλείποντας να δώσει τα εύσημα και σε εργαζομένους, γιατρούς και νοσηλευτές, των νοσοκομείων και γενικά του συστήματος υγείας. «Οι συνάδελφοι ξεπερνούν τα όριά τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θεωρούμε αυτονόητο πως θα έχουν το απαραίτητο προστατευτικό υλικό στη διάθεσή τους, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται ελλείψεις», τονίζει. Σε ανακοίνωση το Δ.Σ. της Ενωσης Βιοεπιστημόνων σημειώνει επίσης πως «η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να καλύψει τις ελλείψεις που είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ εμφανείς, αφενός σε αριθμό εργαστηρίων, αφετέρου σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή