Η Εκκλησία επιλέγει να ρίξει τους τόνους

Η Εκκλησία επιλέγει να ρίξει τους τόνους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλυμμένη πίσω από την αναφορά της ότι υιοθετεί όλα τα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους ύστερα από την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για καθολική απαγόρευση των λειτουργιών. Βεβαίως, και μόνον ότι η διευρυμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος το απόγευμα της Δευτέρας κράτησε σχεδόν πέντε ώρες υποδηλώνει την ένταση που επικράτησε μεταξύ των 23 ιεραρχών – 12 μέλη της ΔΙΣ και 11 μητροπολίτες του λεκανοπεδίου. Από την άλλη, η κυβερνητική απόφαση μάλλον λύνει τα χέρια στους ιεράρχες, οι οποίοι προτιμούσαν τη μετάθεση της ευθύνης για το κλείσιμο των ναών έναντι του ποιμνίου τους.

Ειδικότερα, με την απόφαση (αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας) του κ. Μητσοτάκη, η οποία αποτυπώθηκε σε ΦΕΚ από την αρμόδια υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, «αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις». Η απόφαση Μητσοτάκη ακυρώνει, εν μέρει, την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που επέτρεπε τις συναθροίσεις για μία ώρα, από τις 7 έως τις 8 το πρωί κάθε Κυριακής.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι επιχειρούσαν να αμβλύνουν το μήνυμα που μεταδίδει μία απόφαση αντίθετη με αυτήν της Ιεραρχίας, λέγοντας ότι «η απόφαση Μητσοτάκη αφορά σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας στην Ελλάδα» και άρα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθούν οι ναοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο ίδιο πλαίσιο προβάλλεται πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δήλωνε ότι «υιοθετεί όλα τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί».

Αντιπολιτευτικό κλίμα

Βεβαίως, η ένταση που επικράτησε στη συνεδρίαση της ΔΙΣ μέχρι την εξεύρεση συναινετικής λύσης καταδεικνύει το σημερινό κλίμα μεταξύ των ιεραρχών, ενώ παράλληλα υποδηλώνει και το υποβόσκον αντιπολιτευτικό κλίμα προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η θέση του κ. Ιερωνύμου ήταν η αναστολή λειτουργίας των ναών με στόχο την αποφυγή συναθροίσεων. Πάνω σε αυτό υπήρξαν δύο θέσεις. Η πρώτη, που φέρεται να εκφράστηκε κυρίως από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας, Πειραιώς, Καισαριανής και Νέας Σμύρνης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει την απόφαση αναστολής λειτουργίας των ναών: «Ούτε οι Τούρκοι μάς έκλεισαν τους ναούς, δεν θα το κάνουμε εμείς», ακούστηκε.

Η δεύτερη θέση υποστηρίχθηκε κυρίως από τους μητροπολίτες Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Κρήνης και Παροναξίας και έλεγε ότι εάν η Εκκλησία επιτρέψει στην Πολιτεία να κλείνει ναούς, δημιουργείται προηγούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή