Θεωρείο (18/03/20)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδα κρούσης στο WhatsApp

Ενα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι η άμεση λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει σε πολλούς τομείς. Γι’ αυτό τον λόγο έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα στο WhatsApp, προκειμένου βασικοί βραχίονες του κρατικού μηχανισμού να λαμβάνουν γνώση σε χρόνο dt και ταυτόχρονα για όλα τα θέματα που προκύπτουν. Στην ομάδα συμμετέχουν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα των πάντων, πλήθος γενικών γραμματέων των υπουργείων και βασικά στελέχη του Μαξίμου. Ο απαράβατος κανόνας του γκρουπ είναι πως δεν αναπτύσσεται διάλογος, αλλά υπάρχει μόνο στεγνή ενημέρωση για θέματα που προκύπτουν ώστε να δρομολογείται άμεσα η λύση τους.

Ρολά η Κουμουνδούρου

Η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζουν πιστά το «Μένουμε σπίτι». Αυτές τις μέρες, η Κουμουνδούρου έχει κατεβάσει ρολά και ολόκληρη η λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται μέσω Διαδικτύου, καθώς Skype και Facetime έχουν την τιμητική τους. Εκεί ο αντίστοιχος… Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος έχει το know how με τις τεχνολογίες από τη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΚΙΝΑΛ μέσω Skype

Ιδια κατάσταση και στη Χαριλάου Τρικούπη. Κατόπιν εντολής της Φώφης Γεννηματά τα γραφεία έχουν κλείσει και τα πάντα γίνονται μέσω Skype, αρχής γενομένης από τον πρωινό καφέ. Το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, έστειλε και κεντρική οδηγία προς τα στελέχη του, στην οποία αναφέρει πως κανένας και καμία δεν πρόκειται να παρευρεθεί από εδώ και πέρα με φυσική παρουσία σε πάνελ. Το Skype και εδώ είναι η λύση.

Σε όλα τα κόμματα

Μένω στο θέμα των τηλεδιασκέψεων. Το e:Presence που σχεδίασε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έμεινε μόνο σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο καθώς εστάλη και σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, στην προεδρία της Βουλής και στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ολοι οι παραπάνω έλαβαν έναν κωδικό ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από ένα συντονιστή, ο οποίος με τη σειρά του θα ορίσει τους χρήστες που θέλει, ώστε να πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις.

Τεστ και καραντίνα

Πολύς λόγος έχει γίνει για τα τεστ που γίνονται στην Ελλάδα. Κατά πόσον, δηλαδή, έχει κρασάρει το σύστημα και αν το δημόσιο σύστημα υγείας αντέχει για περισσότερους ελέγχους. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται τεστ παντού όπως σε άλλες χώρες. Ο κίνδυνος, ωστόσο, από αυτό δεν είναι τόσο μεγάλος για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί όσοι έχουν συμπτώματα κάνουν το τεστ. Και αν κάποιος είναι φορέας και δεν έχει συμπτώματα, είναι η εύλογη ερώτηση; Η απάντηση σε αυτό είναι η… καραντίνα. Επειδή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς ακριβώς συμπεριφέρεται ο ιός, η κυβέρνηση θέλει αυστηρή τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού. Οπως το είπε ο καθηγητής Τσιόδρας: Συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε θετικοί στον ιό.

Χωρίς άγημα και μπάντα

Η χθεσινή πρώτη επίσημη επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δεν θύμιζε σε τίποτα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εθιμοτυπικό παρόμοιων επισκέψεων. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μόλις έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δεν την υποδέχθηκε ούτε άγημα ούτε μπάντα, αλλά μια ολιγομελής αντιπροσωπεία έξι ατόμων. Ολα καλά να πάνε και έχουμε καιρό για μπάντες…

Ησύχασαν οι Τούρκοι

Δεν ξέρω, κανείς μάλλον δεν ξέρει ποια είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού. Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, έστω και καθυστερημένα φαίνεται να έχει θορυβηθεί και να λαμβάνει κάποια μέτρα προστασίας. Η κατάσταση σε κάθε περίπτωση έχει αντίκτυπο και στη συμπεριφορά της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας. Χθες ήταν από τις πιο ήσυχες ημέρες, αφού καταγράφηκε μηδενική δραστηριότητα από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, καθώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση του FIR Aθηνών.

Προσοχή στο νερό!

Στη Βουλή, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι όλο και πιο ορατά. Μεταξύ άλλων έχει απαγορευθεί κάθε στενή επαφή. Χθες, η προτροπή του προεδρεύοντος της συνεδρίασης προς τον υπάλληλο που έχει καθήκον να βάζει κάθε φορά, για κάθε ομιλητή, ένα καθαρό ποτήρι με νερό στο βήμα ήταν χαρακτηριστική: «Παρακαλώ, πριν να ανεβαίνει ο ομιλητής στο βήμα θα φέρνετε το ποτήρι με το νερό, όχι όταν είναι ο ομιλητής στο βήμα»…

Φιλία 30 ετών

Οπως ήταν λογικό η ορκωμοσία του Νίκου Χαρδαλιά, εν μέσω τέτοιας κρίσης και σε περίοδο καραντίνας, είχε ελάχιστα άτομα. Δηλαδή τους απολύτως απαραίτητους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πολιτικός του προϊστάμενος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η οικογένεια του νέου υφυπουργού ήταν παρόντες. Συν ο πιο παλιός του φίλος. Ο Θανάσης Νέζης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι επιστήθιος φίλος του Χαρδαλιά από το 1988. Και ως εκ τούτου έδωσε –από την προβλεπόμενη φυσικά απόσταση– το «παρών» στην ορκωμοσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή