Η νέα καθημερινότητα επηρεάζει τα σχέδια αστυνόμευσης

Η νέα καθημερινότητα επηρεάζει τα σχέδια αστυνόμευσης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναπροσαρμογή των σχεδίων αστυνόμευσης προσανατολίζεται η ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας των αλλαγών που άρχισε να επιφέρει ο κορωνοϊός στον χάρτη της εγκληματικότητας στην Αττική και όχι μόνο. Στο διάστημα που έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, τα κρούσματα κλοπώνκαι ληστειών σε σπίτια έχουν –όπως ήταν αναμενόμενο– περιοριστεί αισθητά. Αυτό παρατηρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα στελέχη της αστυνομίας και πιο ειδικά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Το βράδυ της Δευτέρας στο δελτίο συμβάντων της ΓΑΔΑ υπήρχε μόλις μια διάρρηξη σε σπίτι στο Αιγάλεω.

Αντίθετα, εξαιτίας της περιορισμένης κίνησης στους δρόμους παραμένουν αμετάβλητα ή έχουν αυξητική τάση τα κρούσματα εγκληματικότητας του «δρόμου», όπως οι αρπαγές τσαντών, οι κλοπές από παρκαρισμένα Ι.Χ. κ.λπ.  Το βράδυ της Δευτέρας κατεγράφη κλοπή από αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο κέντρο της Αθήνας καθώς και κλοπή καλωδίων από σταθμό της ΔΕΗ στη Δάφνη, με τους δράστες να καταδιώκονται και να συλλαμβάνονται από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής προχωράει σταδιακά σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού της καθώς πλέον κλιμάκια αστυνομικών της υπηρεσίας, οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) ακόμα και οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΡΑΣΗ θα εμπλακούν ολοένα και πιο ενεργά στη δίωξη της μικροεγκληματικότητας φυλάσσοντας στόχους, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τα βενζινάδικα, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Αντίστοιχες προφορικές εντολές αναμένεται να δοθούν στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα των περιπολικών της Αμεσης Δράσης. Κορυφαίος αξιωματικός της ΓΑΔΑ που μίλησε στην «Κ» επεσήμανε ότι «από σήμερα που σταματά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων οι δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να εντείνουν της περιπολίες προκειμένου να περιορίσουμε τις διαρρήξεις σε

κλειστά καταστήματα».

Παράλληλα με τα παραπάνω, οι αναδιάταξη των δυνάμεων περιλαμβάνει αποδέσμευση αστυνομικών από δραστηριότητες όπως η λήψη μέτρων σε πορείες, σε κομματικές εκδηλώσεις, σε αθλητικές δραστηριότητες, η αστυνόμευση στο μετρό και το δίκτυο του ΗΣΑΠ κ.ο.κ. Ενα μέρος από το πλεονάζον δυναμικό θα διατεθεί για την υλοποίηση του νέου σχεδίου αστυνόμευσης, ενώ ένα ποσοστό αυτού, που αγγίζει το 25% θα τεθεί σε εφεδρεία. Τι σημαίνει αυτό; Λαμβάνοντας υπόψη μοντέλα που εφαρμόζονται από τις διωκτικές αρχές στις ΗΠΑ και τις τελευταίες ώρες και στη Γαλλία, ένα μέρος της δύναμης θα παραμείνει σε εφεδρεία στο σπίτι. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια υπηρεσία, οι αστυνομικοί που θα νοσήσουν ή θα τεθούν σε καραντίνα θα αντικατασταθούν από εκείνους που βρίσκονταν σε αναμονή στο σπίτι τους. Το σχέδιο βρίσκεται αυτές τις ημέρες υπό διαμόρφωση και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στα κέντρα επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και αλλού. Υπό διαμόρφωση βρίσκεται και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η Πολιτική Προστασία δώσει εντολή για μέτρα «ολικής καραντίνας», όπως αυτά που εφαρμόζονται

σε Ιταλία και Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή