Προετοιμάζονται για πολύμηνη μάχη με τον ιό

Προετοιμάζονται για πολύμηνη μάχη με τον ιό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολύμηνη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, με παράταση των περιοριστικών μέτρων για μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά διάστημα, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη των χωρών τους οι ηγέτες ισχυρών κρατών της Δύσης.

Ανακοινώνοντας νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υποτιμούσε το πρόβλημα, εκτίμησε ότι τα χειρότερα της κρίσης μπορεί να τελειώσουν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή και αργότερα. Σχετικά πιο αισιόδοξος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου και κάλεσε τους ομοεθνείς του να επιδείξουν υπομονή.

Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι ο Τραμπ πείσθηκε να αναθεωρήσει επί το αυστηρότερον την πολιτική του, αφού ενημερώθηκε για μελέτη 30 Βρετανών επιστημόνων υπό τον καθηγητή επιδημιολογίας Νιλ Φέργκιουσον. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι, ελλείψει αποφασιστικών μέτρων, ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό μόνο στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει τα 2,2 εκατομμύρια. Μάλιστα, ο Βρετανός καθηγητής δεν δίστασε να τονίσει ότι υπάρχει κίνδυνος οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό να γίνουν συγκρίσιμες με τον όλεθρο που σκόρπισε η επιδημία της ισπανικής γρίπης το 1918.

Την «έντονη αγανάκτηση» της Κίνας για μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, όπου μιλούσε για «κινεζικό ιό» εξέφρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, Κίνα, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη αποφάσιζαν να θέσουν σε καραντίνα επιβάτες που έρχονταν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς οι ασιατικές χώρες έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία.

Στην Ευρώπη, που αποτελεί αυτή την περίοδο το κατ’ εξοχήν επίκεντρο της πανδημίας, οι ανησυχίες στρέφονται προς την Ισπανία, που φαίνεται να ακολουθεί το ιταλικό σενάριο. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι νεκροί από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν από 309 σε 491, ενώ σημειώθηκαν περί τα 2.000 νέα κρούσματα. Οι ηγέτες της Ε.Ε. επρόκειτο να συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη το κλείσιμο των συνόρων τους, κάτι που είχε ήδη προαναγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Γαλλία, άρχισε να εφαρμόζεται από χθες το μεσημέρι η απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαίρεση μόνο όσους πολίτες βγαίνουν για να εργαστούν, να αγοράσουν τρόφιμα ή να επισκεφθούν γιατρό. Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να αναστείλει τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών λόγω της επιδημίας. Την αναβολή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή