Πλαφόν στα φάρμακα με παρακεταμόλη ζητούν οι φαρμακευτικές

Πλαφόν στα φάρμακα με παρακεταμόλη ζητούν οι φαρμακευτικές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεσμοθέτηση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την πλήρη προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για όλα τα φάρμακα, με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας της εγχώριας αγοράς, καθώς και την εξαίρεση της φαρμακοβιομηχανίας από τη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτριο Φιλίππου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Σε αυτή περιλαμβάνεται επίσης αίτημα και για τη θέσπιση πλαφόν στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν παρακεταμόλη, όπως έγινε και με τα αντισηπτικά, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για αρκετά δημοφιλή αναλγητικά φάρμακα είναι «απρόβλεπτα υπερβολική».

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, αποφασίστηκε λοιπόν η πλήρης απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για τουλάχιστον δύο μήνες, καθώς με τον τρόπο αυτό η πολιτεία μπορεί να διασφαλίσει ότι το απόθεμα θα παραμείνει εντός της επικράτειας. Το αίτημα αυτό δεν ισχύει για φάρμακα τα οποία παράγονται στην Ελλάδα και προορίζονται για αγορές του εξωτερικού. Οπως ήδη έχει γράψει η «Κ», και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με σχετική επιστολή του κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας με τη σειρά του την απαγόρευση των εξαγωγών όλων των φαρμάκων για όσο διάστημα θα διαρκέσει η κρίση του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, οι παράλληλες εξαγωγές (νόμιμες) πέρυσι έφθασαν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ΣΦΕΕ ζητάει να εξαιρεθεί η φαρμακοβιομηχανία από τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα λόγω των έκτακτων αυτών συνθηκών, καθώς αυτή «παρίσταται αλυσιτελής για τα εργοστάσιά μας και για τις μεγάλες εταιρείες διανομής εάν θέλουμε να τηρήσουμε επάρκεια φαρμάκων». Ενδεικτικά, σημειώνει ότι σε εργοστάσια παραγωγής σημαντικών φαρμάκων, όπως π.χ. κεφαλοσπορίνης, εργάζονται σήμερα τα 2/3 των εργαζομένων λόγω της άδειας αυτής, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να υπολειτουργεί.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνουν και παράγοντες του κλάδου των φαρμακοποιών στην «Κ», η ζήτηση για παρακεταμόλη από τα φαρμακεία έχει ξεπεράσει το 50% τις τελευταίες ημέρες, ύστερα μάλιστα και από τις επισημάνσεις των επιστημόνων ότι τα φάρμακα που περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία (αναλγητικά) ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά σε τέτοια φάρμακα, ωστόσο, τονίζουν ότι προμηθεύονται λιγότερες ποσότητες σε σχέση με αυτές που ζητούν, πράγμα που θεωρούν λογικό ώστε να μη σημειωθούν ελλείψεις. Ετσι, και στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ ζητάει να επιβληθεί ποσόστωση στη διάθεση των προϊόντων αυτών προς τους καταναλωτές, δηλαδή να θεσπιστεί πλαφόν, όπως έγινε στα αντισηπτικά, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε νέα λίστα προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, όπου μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν δημοφιλή αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρμακα διαφόρων εταιρειών που περιέχουν παρακεταμόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή