Σχέδιο περιορισμού των μετακινήσεων προς τα νησιά

Σχέδιο περιορισμού των μετακινήσεων προς τα νησιά

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού και των ξένων ταξιδιωτών με την ακτοπλοΐα από και προς τα νησιά επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ειδικότερα, αξιολογεί τρία σενάρια για το πώς θα ρυθμίσει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ώστε οι έχοντες ανάγκη μετακίνησης από και προς τα ελληνικά νησιά να μπορούν να εξυπηρετούνται και ταυτόχρονα να γίνεται ομαλά ο εφοδιασμός των τοπικών αγορών με τρόφιμα και φάρμακα χωρίς να διακινδυνεύεται  η επιμόλυνση των κατοίκων.

Εξυπακούεται πως η μεταφορά των φορτηγών θα είναι ελεύθερη, με βάση βεβαίως τη διαθεσιμότητα χώρου στα πλοία που θα μείνουν στις περιορισμένες σε συχνότητα γραμμές. Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας κάποιου πυρήνα μολύνσεως σε ένα από τα μικρότερα κυρίως νησιά του Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, με ανεπαρκείς για την πρόκληση που συνιστά ο κορωνοϊός υποδομές υγειονομικής περίθαλψης.

Τα τρία σενάρια

Ετσι, χθες Τρίτη, στο υπουργείο ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών υπό την προεδρία του υπουργού με τη συμμετοχή και των διοικήσεων των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Τρία σενάρια έπεσαν στο τραπέζι για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί η απόφαση αυτή:

Το πρώτο προβλέπει τη ναύλωση πλοίων από το Δημόσιο προκειμένου να τα δρομολογήσει με τη συχνότητα και στις γραμμές εκείνες που θα αποφασίσει. Να σημειωθεί πως με βάση τις μέχρι τώρα συζητήσεις φαίνεται ότι η συχνότητα των δρομολογίων θα αφορά ένα πλοίο κάθε δεύτερη μέρα. Μένει, πάντως, να αποφασιστεί κατά περίπτωση.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την ανάληψη των λειτουργικών εξόδων των πλοίων που θα μείνουν στις γραμμές από το Δημόσιο. Δηλαδή, να επιδοτεί να πληρωθούν από το Δημόσιο έξοδα, όπως καύσιμα, μισθολογικό κόστος και λιμενικά τέλη.

Τέλος, το τρίτο σενάριο αφορά την προοπτική επίταξης των πλοίων. Αν και το σενάριο αυτό θεωρείται από ορισμένες πλευρές ακραίο, είναι πιθανόν να υιοθετηθεί εάν υπάρξουν αντιδράσεις από τα ναυτεργατικά σωματεία, όπως ήδη διαφαίνεται. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις και για την εξ ολοκλήρου απαγόρευση πλόων σε αμιγώς επιβατηγά πλοία, ενώ έχουν διατυπωθεί και προτάσεις μοιράσματος των γραμμών ανά εταιρεία.

Με δεδομένο ότι η κρίση έχει ήδη πλήξει σημαντικά την επιβατική κίνηση, το πώς θα ρυθμιστεί ο περιορισμός των μετακινήσεων στα ελληνικά νησιά και αν θα αναλάβει το κόστος το ελληνικό Δημόσιο, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ο λόγος γίνεται όχι για τις άγονες γραμμές, αλλά για τα εμπορικά δρομολόγια. Και αυτό διότι οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις έχουν πάντοτε την επιλογή και να παροπλίσουν τα καράβια και να εξελιχθεί η κρίση πριν αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και να εφαρμοστούν άμεσα. Η αξιολόγηση των επιβατών που θα μπορούν να ταξιδέψουν ως έχοντες επείγουσα ανάγκη αναμένεται να γίνεται κατά το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή από το Λιμενικό και όχι βέβαια από τις εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή