«Κυματοθραύστης» η πρωτοβάθμια περίθαλψη

«Κυματοθραύστης» η πρωτοβάθμια περίθαλψη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σοβαρό κίνδυνο να ατονήσει η παρακολούθηση της υγείας των ασθενών με χρόνιες νόσους, λόγω της επικέντρωσης όλων στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που καλεί τους ιδιώτες γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να μείνουν στις «επάλξεις» και να διατηρήσουν ανοικτά τα ιατρεία τους αυτές τις κρίσιμες ημέρες. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, «η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να γίνει ο κυματοθραύστης, για να μην επιβαρυνθούν τα δημόσια νοσοκομεία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ατονήσει η παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νόσους, γιατί η απορρύθμιση των παθήσεών τους θα προκαλέσει επιπλοκές που αφενός θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αφετέρου θα τους οδηγήσει στα νοσοκομεία». Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ διαθέτουν προς τους ιδιώτες γιατρούς 50.000 μάσκες και 50.000 γάντια.

Οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΙΣΑ στα μέλη του, καθώς και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι ανά τη χώρα, είναι οι ασθενείς που προσέρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία να εξετάζονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και με τέτοιο τρόπο ώστε στον χώρο αναμονής του ιατρείου να μην υπάρχει πάνω από ένα άτομο. Παράλληλα, έχουν δοθεί και αναλυτικές οδηγίες για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι τις 30/6/2020 στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται και στις ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ως ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αναφέρονται τα άτομα άνω των 70 ετών ή, ανεξάρτητα από την ηλικία, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, νοσήματα αναπνευστικού και ανοσοκατεσταλμένοι.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει ότι τα μέλη της θα είναι στα ιατρεία τους για να δώσουν συμβουλές, ενώ θα εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Οπως αναφέρει, αναβάλλονται για λίγο καιρό οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι των ασθενών τους.

Οδοντιατρεία

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει αποστείλει σύσταση στα μέλη της να δέχονται στα οδοντιατρεία μόνο τους ασθενείς που πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούν ή να συνεχίσουν τις θεραπείες τους, προκειμένου να μην προκληθεί βλάβη στην υγεία τους, λαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής εξειδίκευσε τα μέτρα προτείνοντας μεταξύ άλλων στους οδοντιάτρους μέλη του πριν από την επίσκεψη να λαμβάνουν τηλεφωνικά λεπτομερειακό ιατρικό ιστορικό με επικέντρωση στο κατά πόσον ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού και να περιορίζουν τις πράξεις που παράγουν αερόλυμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή