Αμεση ανάλυση: «Η EBRD θα στηρίξει την Ελλάδα»

Αμεση ανάλυση: «Η EBRD θα στηρίξει την Ελλάδα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία COVID-19 και οι οικονομικές της συνέπειες αποτελούν μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ελλάδα και τον κόσμο. Η ΕBRD ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ένα έκτακτο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των χωρών στις οποίες επενδύει, ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό το πακέτο αλληλεγγύης έχει σχεδιαστεί για τους υφιστάμενους πελάτες της Τράπεζας και περιλαμβάνει μέτρα υποστήριξης για έκτακτη ρευστότητα, κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση του εμπορίου.

Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, καθώς η Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα, και αυτήν την στιγμή εξετάζει την αναθεώρηση, προσαρμογή και επέκταση των χρηματοδοτικών της μέσων, σε συνεργασία με τις χώρες λειτουργίας της και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ΕBRD θα κάνει ό, τι απαιτείται για να στηρίξει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει παρουσία.

Οι προσπάθειες της Τράπεζας επικεντρώνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να πληγούν έντονα από την κρίση και να αντιμετωπίσουν πιστωτικές δυσκολίες, αλλά και στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας.

Αναμφισβήτητα, η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις των περιφερειών της ΕBRD, οι οποίες εκτός από την Ελλάδα περιλαμβάνουν τα υπόλοιπα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, την Τουρκία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες που είναι ιδιαίτερα ενσωματωμένες στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πιθανό να υποφέρουν περισσότερο από τον ιό.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕBRD, η εκτιμώμενη αλλά και η πραγματική επίδραση του κορωνοϊού επηρεάζει ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτηση. Ο τουριστικός τομέας έχει ήδη επηρεαστεί σε πολλές χώρες δραστηριοποίησης της EBRD.

Όμως, μόλις περιοριστεί το ξέσπασμα του ιού, αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, οι τελικές οικονομικές συνέπειες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και από την αντίδραση των αρχών και κυβερνήσεων στις κύριες εξαγωγικές αγορές.

Η ΕBRD είναι σε επαφές με άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και συνεργάζεται στενά με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προσφέρει τις καλύτερες λύσεις και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης στον τομέα της υγείας της εποχής μας.

Ο Andreea Moraru είναι επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή