Δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οι δήμοι

Δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οι δήμοι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στους δήμους αλλά και στο κεντρικό Δημόσιο, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, ενώ αντίστοιχα το προσωπικό μειώνεται λόγω αδειών, αλλά και φόβου. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι ήδη 15.000 είναι συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, αλλά ωστόσο προσέθεσε ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Επίσης, έχει ήδη υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ειδική άδεια απουσίας στο Δημόσιο. Αφορά όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα (αρρύθμιστο διαβήτη, καρκίνο, ΧΑΠ κ.ά.) ή είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν στους δήμους και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μπορεί να καλυφθεί με εργαζομένους που υπηρετούν σε υπηρεσίες οι οποίες έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ. Ηδη, πάντως οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε προκηρύξεις για έκτακτες προσλήψεις 400 ατόμων, για 4 μήνες, αξιοποιώντας το πράσινο φως που δόθηκε για προσλήψεις κατά παρέκκλιση από το υπουργείο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος  σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες μέσω Διαδικτύου, δεσμεύθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό τον σκοπό έχει δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, μετατίθεται κατά 2 μήνες κάθε προθεσμία στο Δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Δημόσιο ή μέσω Διαδικτύου και να προσέρχονται αυτοπροσώπως μόνο κατόπιν ραντεβού.

Οι περισσότεροι δήμοι έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση call-center σε εφαρμογή της εγκυκλίου που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνούν άμεσα για να ζητήσουν βοήθεια. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται και η καταγραφή των αναγκών που έχουν προκύψει από τα νέα δεδομένα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωαννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, «το να υποδεχθούμε ένα αίτημα είναι το πιο εύκολο. Το τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα για να το ικανοποιήσουμε είναι δύσκολο. Αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε».

Ο δήμαρχος Πικερμίου – Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς εκτιμά ότι οι ανάγκες όσο περνούν οι ημέρες θα αυξάνονται κατακόρυφα. «Στον δήμο μας μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” εξυπηρετούνται περίπου 20 άτομα. Ομως υπάρχουν πολλοί που εξυπηρετούνταν μέσω τρίτων, οι οποίοι τώρα δεν μπορούν να προσφέρουν βοήθεια λόγω των μέτρων περιορισμού», τονίζει. Επίσης, όσοι βρίσκονται σε καραντίνα χρειάζονται βοήθεια. Ο Δήμος Βοΐου από προχθές έχει αναλάβει τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα αλλά και φάρμακα των 90 κατοίκων των ορεινών χωριών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω του κορονωϊού. Εντεταλμένος υπάλληλος του δήμου καταγράφει καθημερινά τις ανάγκες των ανθρώπων μέσω τηλεφώνου και κάθε μεσημέρι ένας  άλλος υπάλληλος του δήμου με ειδική στολή περνά από τα σπίτια και αφήνει στην εξώπορτα τις προμήθειες.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδικό σύστημα παροχής δωρεάν υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τους πολίτες της Αττικής το οποίο οργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής. Οι πολίτες θα  μπορούν απευθείας με βιντεοκλήση να συνομιλούν με διάφορες ειδικότητες γιατρών (γενικής ιατρικής, παθολόγο, πνευμονολόγο, ψυχίατρο, παιδίατρο, κ.ά.). Ηδη, στην Περιφέρεια λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 214-21.42.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή