Περιορισμένη πτώση στο Χ.Α., έντονες πιέσεις στις τράπεζες

Περιορισμένη πτώση στο Χ.Α., έντονες πιέσεις στις τράπεζες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη πτώση και συγκρατημένο τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την κινητοποίηση κάποιων αγοραστών στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης και στα χαμηλά ημέρας, παρά τις σχεδόν πενταπλάσιες απώλειες που σημείωναν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και η Wall Street. Αντίθετα, η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα συνέχισε να είναι δραματική, με τις αποδόσεις να εκτοξεύονται και πάλι στα ύψη.

Η απαγόρευση του short selling (των ανοικτών πωλήσεων) την οποία επέβαλε από χθες και έως τις 24 Απριλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο να βάλει «στοπ» στην υποτιμητική κερδοσκοπία λόγω κρίσης του κορωνοϊού –ακολουθώντας τα βήματα των ρυθμιστικών αρχών σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο–, οδήγησε σε νέες πιέσεις στο άνοιγμα, οι οποίες έφτασαν το -3,8% για τον Γενικό Δείκτη και στο -11% για τον τραπεζικό δείκτη. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι εντάσεις περιορίστηκαν, χάρη στην ισχυρή στήριξη από δεικτοβαρείς τίτλους όπως οι Titan (+5,06%), ΔΕΗ (+4,14%), ΕΥΔΑΠ (+4,10%) και ΟΤΕ (+7,49%), καθώς και από τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Παρ’ όλα αυτά πάντως, γεγονός παραμένει ότι η όποια ανοδική αντίδραση έχει επιχειρηθεί έχει αποδειχθεί εφήμερη και πως η ελληνική αγορά βρίσκεται πλέον σε υπερβολικά υπερπουλημένα επίπεδα, αφού διαπραγματεύεται σε χαμηλά τεσσάρων και πλέον ετών, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 45% από την αρχή του τρέχοντος sell-off στις 24/2, ενώ οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν «γονατίσει», με τον κλαδικό δείκτη να κινείται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κάτω από τις 300 μονάδες.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 487,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,46 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 1.176,08 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 703,93 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέα βουτιά 7,99% στις 282,69 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -9,99%, την Εθνική στο -11,38%, την Eurobank στο -4,88% και την Πειραιώς στο -4,95%.

Η σχετικά ήπια εικόνα (με εξαίρεση τις τράπεζες) που επικράτησε χθες στο Χ.Α. δεν μεταδόθηκε δυστυχώς στην αγορά ομολόγων, όπου η… καταιγίδα ρευστοποιήσεων –η οποία πλήττει πλέον ακόμα και τα «ασφαλή» ομόλογα του πυρήνα, όπως τα γερμανικά– συνεχίστηκε. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,95% ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 4% και κινείται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2018. Το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 410 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β. στα μέσα Φεβρουαρίου. Η φυγή των επενδυτών γίνεται χωρίς διακρίσεις καθώς στόχος τους είναι απλώς να συσσωρεύσουν ρευστότητα, και έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα υψηλό δίχτυ ασφαλείας μέσω του cash buffer δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο για τα διεθνή χαρτοφυλάκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή