Η αγωνία Ελλήνων της διασποράς

Η αγωνία Ελλήνων της διασποράς

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταλλάσσουμε emails, μιλάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνουμε ραντεβού στο skype. Καθένας από το σπίτι του, φυσικά, λόγω καραντίνας. Εμείς εδώ, στην Ελλάδα που προσπαθεί να αντέξει το βάρος μιας πρωτόγνωρης κρίσης δημόσιας υγείας, κι εκείνοι στις χώρες τους, μίλια μακριά, σε μια αντίστοιχη κατάσταση.

Ανησυχούν για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους στη νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται από τα μέτρα (λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά) που έχουν ληφθεί στις χώρες στις οποίες ζουν, αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους, πίσω στην πατρίδα, ξέροντας ότι λόγω συνθηκών ίσως περάσει αρκετός καιρός πριν μπορέσουν να τους δουν ξανά.

Η «Κ» επικοινωνεί κάθε μέρα με Ελληνες της διασποράς, που μας περιγράφουν τη ζωή τους εν μέσω της επιδημίας. Οι πιο πρόσφατες «ανταποκρίσεις» ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από έναν διακεκριμένο αρχαιολόγο, τον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο, κάτοχο της Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, και από το Βέλγιο, από τη Σοφία Παυλάκη, δημιουργό του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος Greektoys, που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. 

Μιχάλης Κοσμόπουλος*, Μιζούρι

«Σε αχαρτογράφητα νερά πλέουμε»

Η αγωνία Ελλήνων της διασποράς-1

Ανήσυχος για την αβεβαιότητα δηλώνει ο Μιχάλης Κοσμόπουλος.

Στην πολιτεία του Μιζούρι ευτυχώς ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός (13 επί πληθυσμού περίπου 6 εκατομμυρίων). Η καθημερινότητά μας έχει αρχίσει να επηρεάζεται αργά αλλά αισθητά, καθώς σταδιακά εμφανίζονται ελλείψεις σε ορισμένα είδη διατροφής, ολοένα και περισσότερα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν, τα εστιατόρια και οι καφετέριες δεν έχουν τον κόσμο που είχαν παλαιότερα και η κίνηση στους δρόμους έχει μειωθεί. Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και δημοτικές αρχές έχουν απαγορεύσει συγκεντρώσεις περισσότερων από πενήντα ατόμων και τα ΜΜΕ συνεχώς παρουσιάζουν αναλυτικά ρεπορτάζ και ενημερώσεις.

Η λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων επίσης έχει επηρεαστεί. Δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια παρέτειναν τις εαρινές διακοπές τους κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 3 Απριλίου, και ενδέχεται μετά την ημερομηνία αυτή τα μαθήματα να γίνονται μόνο διαδικτυακά. Στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, καθώς και στα υπόλοιπα της πολιτείας, διακόψαμε τη διδασκαλία στις αίθουσες και βρισκόμαστε σε διαδικασία μετατροπής των μαθημάτων σε διαδικτυακά, για το υπόλοιπο του εξαμήνου. Αν και τα πανεπιστήμια διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για μαθήματα εξ αποστάσεως, το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι φοιτητές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, είτε επειδή δεν διαθέτουν υπολογιστές είτε επειδή διαμένουν σε αγροτικές περιοχές, όπου οι δυνατότητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο είναι περιορισμένες ή και ανύπαρκτες. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα το δικό μας, τουλάχιστον, πανεπιστήμιο δανείζει φορητούς υπολογιστές στους φοιτητές που τους χρειάζονται και προσπαθεί να εντοπίσει σε αγροτικές περιοχές σημεία με σύνδεση στο Διαδίκτυο και πρόσβαση από το κοινό. Πρωτόγνωρες καταστάσεις…

Οι δραστηριότητες της Εδρας Ελληνικών Σπουδών έχουν επίσης επηρεαστεί, κυρίως στον τομέα των δημοσίων διαλέξεων, καθώς όλες οι εκδηλώσεις, πλην των απολύτως αναγκαίων, έχουν απαγορευθεί. Αναγκαστικά βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να ακυρώσουμε κάθε δραστηριότητά μας για το υπόλοιπο του εξαμήνου. Επίσης, το πανεπιστήμιο έχει ήδη απαγορεύσει τα ταξίδια των φοιτητών για τον επόμενο μήνα. Αν και η απόφαση αυτή πρόκειται να επανεξεταστεί τον Απρίλιο, αν η απαγόρευση δεν αρθεί, δεν ξέρω εάν θα μπορέσουμε να φέρουμε το καλοκαίρι φοιτητές για την ανασκαφή στην Ικλαινα Μεσσηνίας, όπως κάνουμε κάθε χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κοινότητα του St. Louis, έχουν ελαττωθεί οι κοινωνικές επαφές και, με απόφαση της Μητρόπολης του Σικάγου, σταμάτησαν οι λειτουργίες στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Τα διάφορα μυστήρια συνεχίζουν να τελούνται, αλλά πάντα υπό τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβάλει οι Αρχές.

Το θετικό είναι ότι γενικά οι πολίτες ανταποκρίνονται στις παραινέσεις των Αρχών για «κοινωνική απόσταση», πειθαρχούν και παραμένουν, κατά το δυνατόν, στα σπίτια τους. Υπάρχει η ελπίδα ότι όλα αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διάδοσης και στη λεγόμενη «ισοπέδωση της καμπύλης». Πλέουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, και χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και στήριξη προς τους συνανθρώπους μας των πιο ευάλωτων ομάδων.

* Καθηγητής Αρχαιολογίας, κάτοχος της Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Σοφία Παυλάκη*, Βρυξέλλες

«Οι Βέλγοι φοβούνται, αλλά πειθαρχούν»

Η αγωνία Ελλήνων της διασποράς-2

Η Σοφία Παυλάκη ανέβαλε τα σχέδια για ταξίδι στην Ελλάδα.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης 12 Μαρτίου παρακολουθήσαμε την πρωθυπουργό του Βελγίου Σοφί Βιλμές να ανακοινώνει σημαντικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέτρα επηρεάζουν τη λειτουργία της εκπαίδευσης, των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, τον κλάδο της τροφοδοσίας, τις πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Μετράμε 1.243 νοσούντες και 10 θύματα. Από εκείνο το βράδυ χρειάστηκαν μόλις πέντε μέρες για να ανακοινωθούν νέα, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, που περιλαμβάνουν μέχρι και την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου και μέχρι την Κυριακή 5 Απριλίου, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για μετάβαση στον χώρο εργασίας (αν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας), στον γιατρό ή για αναζήτηση τροφής.

Ηδη, μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων, είχαμε δει εικόνες πρωτόγνωρες για τις Βρυξέλλες και όλη τη χώρα: ουρές στα σούπερ μάρκετ και ασφυκτικά γεμάτα καρότσια, άδειες πλατείες, καφέ και εστιατόρια.

Συζητώντας με συναδέλφους και φίλους, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι Βέλγοι, στην πλειονότητά τους, είναι έτοιμοι να πειθαρχήσουν στα δρακόντεια μέτρα, καθώς έχουν την ελπίδα ότι η πιστή εφαρμογή τους θα περιορίσει τη διασπορά του ιού και λιγότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν. Η σύνεση και η υπευθυνότητα φαίνονται στα λόγια τους. Οι νεότεροι είναι πιο αισιόδοξοι, οι μεγαλύτεροι λίγο πιο φοβισμένοι.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει και έντονος προβληματισμός για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας και αυτός είναι αισθητός στους πάντες. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες και οργανισμούς που έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το σπίτι, το ερώτημα όμως παραμένει κρίσιμο: για πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό; Το μικρό ιταλικό εστιατόριο στη γειτονιά μου πώς θα καταφέρει να επιβιώσει όταν παραμείνει για εβδομάδες κλειστό;

Σε προσωπικό επίπεδο, η φετινή άνοιξη μου στερεί κάτι που περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία και χαρά: το ταξίδι στην Ελλάδα! Είχαμε προγραμματίσει εργαστήρια αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών σε τρεις πόλεις. Δυστυχώς πρέπει να αναβληθούν. Μένει μια πικρία και η δυσκολία να εξηγήσεις στα παιδιά γιατί αυτή τη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε.

*Δημιουργός του εκπαιδευτικού προγράμματος Greektoys.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή