Αντιδρούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο διευρυμένο ωράριο

Αντιδρούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο διευρυμένο ωράριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το μέτρο διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρεται να συναντά αντιδράσεις από την πλευρά των αλυσίδων. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το διευρυμένο ωράριο (7 π.μ. – 10 μ.μ.) θα ισχύσει από την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από σήμερα, 19 Μαρτίου και τελικά αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ισχύσει από την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Ωστόσο, καθώς μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση, ούτε αυτό είναι βέβαιο.

Αντιδράσεις ή έστω προβληματισμός φαίνεται ότι υπάρχει από την πλευρά των επιχειρήσεων του κλάδου και σε ό,τι αφορά την πρόθεση του υπουργείου να υποχρεώσει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να λειτουργήσουν τις Κυριακές. Ετσι, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν για τουλάχιστον τέσσερις Κυριακές και μάλιστα από τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ., χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι το ωράριο για τις Κυριακές θα είναι 9 π.μ. έως 5 μ.μ. και ότι ίσως δεν χρειαστεί να λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ παρά μόνον την προσεχή Κυριακή.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου επικαλούνται την ομαλοποίηση που υπάρχει πλέον στην αγορά, μετά την «επιδρομή» που έγινε στα καταστήματα την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς και το υψηλό λειτουργικό κόστος που θα έχει γι’ αυτές η λειτουργία των καταστημάτων τους τις Κυριακές. Πάντως, ο εν λόγω κλάδος έτσι και αλλιώς δείχνει και στην περίπτωση αυτή σημάδια αυτορρύθμισης. Ετσι, για παράδειγμα, η Lidl Ελλάς ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα δίνεται προτεραιότητα για την είσοδο στα καταστήματά της το διάστημα 7 π.μ. έως 10 π.μ. σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει από Δευτέρα έως Σάββατο.

Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» από την πλευρά της, πέρα από την εφαρμογή κάρτας εισόδου, προχωράει προοδευτικά σε όλα τα καταστήματά της, στην τοποθέτηση διαγραμμίσεων, προκειμένου να τηρείται απόσταση ασφαλείας, τουλάχιστον δύο μέτρων, μεταξύ των πελατών, εντός του κάθε καταστήματος. Οι διαγραμμίσεις αφορούν τόσο τα ταμεία, όσο και σημεία εξυπηρέτησης, όπως το κρεοπωλείο, το ιχθυοπωλείο, καθώς και τα τμήματα αλλαντικών και τυριών.

Την ίδια ώρα, μερίδα επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, οι οποίες είναι από τις λίγες που τις ημέρες αυτές βλέπουν τον τζίρο τους να αυξάνεται, προχωρούν σε κάποιες παροχές προς το προσωπικό τους. Η Lidl Ελλάς ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση έκτακτης παροχής ποσού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε όλους τους εργαζομένους της, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Το ποσό θα επιμερισθεί αναλογικά, με τη μορφή διατακτικών σίτισης σε πάνω από 6.000 εργαζομένους. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους εργαζομένους ανακοίνωσε και η «Μασούτης» με επιστολή του επικεφαλής της κ. Γ. Μασούτη προς τους εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή