Προβλέψεις για βαθιά ύφεση σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ

Προβλέψεις για βαθιά ύφεση σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτιμήσεις για πρωτοφανή «βουτιά» του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τους δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει στην οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγώντας τις κυβερνήσεις στην επιβολή σημαντικών περιοριστικών μέτρων, δίνουν οι διεθνείς οίκοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics, η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί μεταξύ 10% και 15% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο λόγω της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από την πλευρά της, η γερμανική Deutsche Bank βλέπει πλέον μια πολύ βαθιά παγκόσμια ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με τη ζήτηση στην Κίνα να σημειώνει «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο.

Είναι αξιοσημείωτο πως η πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ξεπεράσει οτιδήποτε έχει καταγραφεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τουλάχιστον, τονίζει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή της. Πιο αναλυτικά, η Deutsche Bank εκτιμά πως το πραγματικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα βυθιστεί κατά 24% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – με τη «βουτιά» στη Γερμανία να αγγίζει το 28%.

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις της και για την οικονομία των ΗΠΑ, για την οποία βλέπει μείωση ΑΕΠ της τάξης του 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή