Θεωρείο (20/03/20)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένοι στο Περού 

Απίστευτες είναι οι πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών από Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επαναπατριστούν. Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι πως υπάρχουν «εγκλωβισμένοι» Ελληνες ακόμα και στο Περού, όπου ταξίδεψαν την περασμένη εβδομάδα για αναψυχή και επίσκεψη στο Μάτσου Πίτσου!

Αλλαγή ρότας;

Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και δεν μπορούν να διαχωρίσουν τις στιγμές. Την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τη δέουσα σοβαρότητα και ο ίδιος ο Τσίπρας εκπέμπει τα σωστά μηνύματα, υπάρχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προκαλούν με τη στάση τους. Χθες, ο Γιώργος Κυρίτσης σε ένα ρεσιτάλ διάδοσης άσκοπου πανικού κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα όσον αφορά τα τεστ που γίνονται, παρά το γεγονός πως ο Σωτήρης Τσιόδρας ένα 24ωρο πριν είχε εξηγήσει αναλυτικά τη φιλοσοφία στο εν λόγω ζήτημα. Μάλιστα, σπάζοντας κάθε έννοια αλληλεγγύης αποκάλεσε «καραγκιόζηδες» τους επιτελείς του Μαξίμου επειδή λένε πως η πολιτική τους αποδίδει. Ισως κάποιος θα έπρεπε να αλλάξει σε αυτόν ρότα…

Και το αντίθετο πνεύμα

Στον αντίποδα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε μέσο να βοηθήσουν την κατάσταση. Από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Χθες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με τα καταστήματα Εβερεστ προσφέρει δωρεάν καφέ και χυμό σε όσους εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία ή στο ΕΚΑΒ. Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε θερμά τα καταστήματα που έκαναν λόγο για «μικρή συνεισφορά στο μεγάλο έργο γιατρών και νοσηλευτών».

Ιατρικά αναλώσιμα από Κίνα

Στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται η Κίνα, καθώς το Σάββατο αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας μεγάλη παρτίδα ιατρικών αναλώσιμων με πτήση της Air China στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Χθες, σε μία πρώτη κίνηση αλληλεγγύης ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα Zhang Qiyue παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας κούτες με 50.000 μάσκες. Οι κούτες έγραφαν επάνω στα ελληνικά «αλληλεγγύη, φιλία, κουράγιο».

Τεράστιος όγκος αιτήσεων!

Ενας απίστευτος όγκος αιτήσεων για ενίσχυση του συστήματος Υγείας έχει κατατεθεί για προσλήψεις. Θα σας μεταφέρω ένα χαρακτηριστικό νούμερο. Μόνο στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία έχουν κατατεθεί 38.000 αιτήσεις από άτομα Δ.Ε. για πρόσληψη ως επικουρικό προσωπικό.

Πλατφόρμα για όλα

Πυρετωδώς δουλεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες ώστε πολύ σύντομα να είναι έτοιμη μία πλατφόρμα που θα έχει συγκεντρωμένες όλες τις χρηστικές πληροφορίες για τους πολίτες. Η πλατφόρμα δεν θα έχει ιατρικές συμβουλές, αλλά κυρίως πληροφορίες επί διαδικαστικών θεμάτων, όπως συναλλαγές, ωράρια καταστημάτων και άλλα που πρέπει να γνωρίζουμε.

«Οχι» στα πάρτι

Και όμως, είναι μία από τις αγωνίες της κυβέρνησης. Μήπως οι πολίτες εγκλωβισμένοι στο σπίτι και χωρίς να μπορούν να βγουν έξω, αρχίσουν τα ιδιωτικά πάρτι και μαζεύονται κατ’ οίκον. Εξ ου και η αυστηρή σύσταση για παραμονή στο σπίτι μόνο με τους οικείους και αποφυγή συναθροίσεων.

Στρατεύσιμοι και κορωνοϊός

Πολλά είναι τα ερωτήματα των αναγνωστών της «Κ» για τα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό. Για τους φαντάρους δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη χώρα ισχύει και για τους στρατεύσιμους. Οι άδειες έχουν μειωθεί πολύ ώστε να παραμένουν στο στρατόπεδο, ενώ αποφεύγεται και ο συγχρωτισμός. Τη ίδια ώρα, οι μετακινήσεις των μόνιμων στελεχών είναι πολύ προσεκτικές και ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Το μόνο που παραμένει ανεπηρέαστο είναι η άμυνα της χώρας, καθώς περιπολίες σε Αιγαίο και αναχαιτίσεις στον αέρα γίνονται κανονικά.

Απουσία Τσακαλώτου

Το αναφέρω ως αρκετά ενδιαφέρον από απόψεως σημειολογίας. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά συμμετείχαν ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς και η τομεάρχης Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αλλά όχι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν τομεάρχης Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί και όχι. Κατά την τηλεδιάσκεψη, πάντως, συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε όλο το εύρος της οικονομικής  δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή